Radni ručak s Tolušićem: Učili o aktualnim mjerama Programa ruralnog razvoja

| 28.3.2018. u 15:24h | Objavljeno u Aktualno

Brojni posjetitelji, poljoprivrednici i proizvođači, ali i predstavnici jedinica lokalne samouprave okupili su se danas na manifestaciji „Naše domaće, sada i ubuduće“ odnosno na radnom ručku s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem u Novom Marofu.

Tom manifestacijom kroz 21 županiju Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna agencija i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, promovira hrvatske poljoprivredne proizvode te novosti u Programu ruralnog razvoja, a svi zainteresirani mogli su sudjelovati u radionicama na kojima se moglo saznati više o aktualnim mjerama Programa ruralnog razvoja, apliciranju za iskorištavanje sredstava, ali i probati razni proizvodi domaćih OPG-ova.

Ministar Tolušić tim je povodom naglasio da se problemi hrvatske poljoprivrede ne mogu riješiti preko noći.

- Uz kvalitetne zakone i ulaganja kroz Program ruralnog razvoja možemo vratiti optimizam u hrvatska sela. Prošle godine bilo je preko 50 milijuna eura raspisanih natječaja, ove godine još toliko, a toliko i u 2019. Ne samo za izgradnju farmi, staklenika, plastenika, mehanizaciju, nego i novci za infrastrukturu u tim ruralnim područjima – naglasio je ministar i dodao da je Novi Marof kroz Program ruralnog razvoja dobio novac za dogradnju dječjeg vrtića.

Domaćin, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač istaknuo je da poljoprivreda na ovom području solidno stoji i da ima perspektive za razvoj.

- Imamo dobre primjere koji nisu klasično stočarstvo i ratarstvo, nego su se specijalizirali u poljoprivrednoj proizvodnji, brendirali se. Imamo nekoliko takvih poljoprivrednih proizvođača. Grad potiče takvu poljoprivrednu proizvodnju i ovo je jedan od način da promoviramo proizvodnju i poljoprivredne proizvode i da podsjetimo naše sugrađane da nije samo ratarstvo i stočarstvo nešto što može proizvoditi, nego je tu i proizvod koji nastaje iz osnovnog i koji ima dodatnu vrijednost i lakše ga je plasirati i prodati - rekao je Jenkač, dodajući da zahvaljuje Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji što je odabrala Novi Marof za predstavljanje takvih proizvoda s ovog i cijelog područja Varaždinske županije.

Naime, Agenciji za plaćanje u poljoprivredi dodijelila je sredstvima za devet gradova i općina u Varaždinskoj županiji, preko 45 milijuna kuna. Novi Marof je ostvario najveću moguću potporu, preko 6,7 milijuna kuna i kreće s dugo najavljivanom dogradnjom dječjeg vrtića, ukupne vrijednost preko 9 milijuna kuna.

Na susretu poljoprivrednika i predstavnika Ministarstva poljoprivrede te jedinica lokalne samouprave predstavljeni su proizvodi sa šireg novomarofskog područja te drugih dijelova Varaždinske županije koji nose oznaku kvalitete te autohtoni zaštićeni proizvodi poput varaždinskog zelja ili zagorskog purana.

Ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barač istaknuo je da je tijekom prošle godine, zahvaljujući kampanji „Doručak s hrvatskih farmi“, za 30 posto povećan broj korisnika znakova i proizvoda koji nose te znakove, kao i sveukupni volumen označene proizvodnje, a varaždinski župan Radimir Čačić istaknuo je mjere pomoći poljoprivrednicima, osiguranje poljoprivredne proizvodnje, financiranje sjetve, opskrba javnih ustanova – vrtića, škola i bolnica – domaćom hranom iz ove i susjednih županija.

Kako je bilo pogledajte u galeriji.