Radionica u sklopu projekta Frisco1: Sredstvima EU do rekonstrukcije nasipa Otok Virje-Brezje? Foto: VV arhiva

Radionica u sklopu projekta Frisco1: Sredstvima EU do rekonstrukcije nasipa Otok Virje-Brezje?

| 16.11.2017. u 12:59h | Objavljeno u Aktualno

Budući da je njihovo naselje najteže bilo pogođeno izlijevanjem rijeke Drave početkom studenog 2012. godine, mještani Virje Otoka te ostali zainteresirani s područja općine Cestica u velikom su se broju odazvali jučerašnjoj radionici u Društvenom domu Otok Virje, održanoj s ciljem podizanja svijesti javnosti o poplavama. Radionica je održana u sklopu četiri milijuna eura vrijednog prekograničnog projekta Frisco1 "Prekogranično usklađeno slovensko-hrvatsko smanjenje rizika od poplava-negrađevinske mjere", koji se financira iz Interreg V-A Programa suradnje Slovenija-Hrvatska 2014.-2020.

opcina1 2

Projekt, koji je započeo u travnju 2016. godine i traje do travnja 2019. godine, provodi osam projektnih partnera iz Hrvatske i Slovenije, a vodeći su Hrvatske vode. S hrvatske strane tu su još Državni hidrometeorološki zavod i Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

- Projekt se provodi na šest prekograničnih slivova, Kupa, Bregana, Mura, Sutla, Drava i Dragonja, a uključuje provedbu negrađevinskih mjera da bi se smanjio rizik od poplava i unaprijedio sustav upravljanja rizicima od poplava na prekograničnoj razini. U sklopu projekta se izrađuje tehnička dokumentacija i studijske podloge, koje će poslužiti za izgradnju u budućim projektima. Trenutno smo u fazi završetka prvih studija, nakon čega ćemo napraviti studije izvedivosti za provedbu građevinskih radova na ovih šest prekograničnih slivova - pojasnila je Samra Polić, voditeljica odjela Hrvatskih voda, koji provodi aktivnosti na radnom paketu projekta Frisco1.

Po završetku projekta Frisco1 uslijedit će projekt Frisco2 u sklopu kojeg bi se zapravo trebali financirati građevinski radovi na prekograničnim slivovima.

opcina1 1

Što se tiče područja općine Cestica, nužno je nadvišenje nasipa Otok Virje-Brezje. Upravo je zbog njegova pucanja u studenom 2012. godine došlo do izlijevanja Drave te se pod vodom našlo 6,5 kilometara kvadratnih. Iako je nasip u međuvremenu saniran, to ipak nije konačno rješenje.

- Projekt Frisco 1 trebao bi, kada se teoretski obrade problemi koji postoje, ponuditi najučinkovitija rješenja i sigurni smo da je rekonstrukcija nasipa Otok Virje-Brezje jedna od mjera, odnosno zahvat koji će polučiti najveći efekt. Stoga smo gotovo sigurni kako će financiranje rekonstrukcije tog nasipa biti odobreno iz projekta Frisco2 - najavio je Ladislav Grđan iz Hrvatskih voda.
Postojeći nasip u dužini od gotovo četiri kilometra bi se, pojašnjava, malo nadvisio, a Hrvatske vode već imaju idejni i glavni projekt te je ishođena i lokacijska dozvola za rekonstrukciju nasipa.

- Preostaje nam otkup zemljišta i dobivanje građevinske dozvole koju očekujemo sredinom iduće godine, a potom i raspisivanje natječaja za izvođenje i sami radovi. Prema našim procjenama vrijednost radova bi bila 17 milijuna kuna bez PDV-a za što očekujemo sredstva iz projekta Frisco2 – napomenuo je Grđan.

virje otok 071112 168

Radionici su nazočili i predstavnici Općine Cestica pri čemu je načelnik Mirko Korotaj istaknuo da je dobro što će mještani naučiti kako reagirati prije, tijekom i nakon poplava.

- Radionica je korisna i našim vatrogascima koji su 2012. najviše sudjelovali u spašavanju ljudi i njihove imovine. Inače, suradnja Općine i Hrvatskih voda proteklih je godina bila dobra, nasip je saniran, a sada se rade izračuni za njegovu rekonstrukciju kako bi se ovo područje osiguralo od poplave kakva je bila 2012. godine i uzrokovala štetu od 30 milijuna kuna - podsjetio je Korotaj.