Radio Varaždin se gasi: "Nemar i nesposobnost uništili jednu od najstarijih radiostanica u Hrvatskoj" Foto: FB / Radio Varaždin

Radio Varaždin se gasi: "Nemar i nesposobnost uništili jednu od najstarijih radiostanica u Hrvatskoj"

Varaždinske vijesti | 1.5.2019. u 11:09h | Objavljeno u Aktualno

Radio Varaždin je u stečaju i 2. svibnja, samo dan nakon Praznika koji slavi rad - prestaje s radom.

Stoji to u objavi kojom se djelatnici na službenoj Facebook stranici radija opraštaju od svojih slušatelja i slušateljica.

- Isključit će se odašiljači, utihnut će glazba i ove glasove više nećete čuti. Dio vaše obitelji, radio koji vas sluša, ono što nas spaja, vaša jedina i vaša najdraža županijska radiopostaja neće više postojati. Jedna od najstarijih radiostanica u Hrvatskoj 10. srpnja je trebala proslaviti svoj 74. rođendan. To se neće dogoditi jer su je uništili neznanje, nemar i nesposobnost onih koji su donosili odluke i koji su trebali znati. Nastavljači tradicije koju su započeli varaždinski radioamateri 1945. godine, moraju otići, ne svojom voljom, nadajući se da će barem još neko vrijeme biti dio vaših sjećanja. Hvala vam što ste sve ove godine bili s nama. S vama su do kraja bili glavna urednica Andrea Žigić Dolenec, novinarke Dunja Benković i Mirta Takač, tehničar i voditelj Dario Graš i voditeljica marketinga Anica Sakač Kociper. Do slušanja! - poručili su djelatnici.

Podsjetili su i na dugu i bogatu povijest ove radijske postaje koja, nažalost, prestaje sa sutrašnjim danom.

- Radio Varaždin najstarija je lokalna radiopostaja u Hrvatskoj. Nastao na poticaj varaždinskih radioamatera Prerada Barbota, Vladimira Vigelea, Marija Jovana, Teodora Hirša i Cvetka Rukavine, prvi se put oglasio u eteru 10. srpnja 1945. Tadašnja radiostanica, smještena u Kukuljevićevoj ulici 4, na kratkom je valu emitirala tri emisije: od 6 do 7.30 sati, od 12 do 13.45 i od 19 do 21.30. Osim informacija, slušatelji su slušali glazbu, koju su izvodili plesni jazz orkestar, narodni orkestar i solisti. Od tada, Radio Varaždin je promijenio nekoliko adresa, a jedno je vrijeme bi i Radio Varteks. Mijenjale su se uređivačke politike, programske sheme i djelatnici, među kojima je velik broj poznatih i priznatih novinara, ali Radio Varaždin cijelo je to vrijeme ostao vjeran svojim slušateljima. Posebno im je bio važan izvor informacija u vrijeme Domovinskog rata, kad su ga slušali u skloništima. U devedesetima Radio je dobio nove vlasnike i krenuo novim putom, uvodeći nove emisije i nove načine rada poput ona-man programa - navodi se u objavi, a podsjetili su i na neke od svojih prepoznatljivih emisija.

- Najdugovječnija je kontakt-emisija O čemu pričati, koju kreiraju sami slušatelji svojim pitanjima i komentarima i koja im pomaže pronaći odgovore, a nerijetko i rješava manje probleme, te tako Radio Varaždin slovi kao kvalitetan servis građana i kao prijatelj cijele obitelji. Informativni program prepoznat je kao vjerodostojan i sveobuhvatan izvor informacija. Posebna pozornost posvećuje se specijaliziranim tematskim emisijama iz kulture, baštine, sporta, gospodarstva, poljoprivrede, zaštite okoliša, civilnog društva i svakodnevnog života. Kroz emisiju Intervju tjedna otvaramo prostor za rasprave o aktualnim temama s gostima u studiju koji imaju različita gledišta, čime dajemo doprinos pluralizmu mišljenja, razvoju kulture govora i tolerantnoj komunikaciji. Raznovrstan program tijekom 24 sata nudi optimalan omjer informacija, glazbe i zabave za sve generacije i ukuse - opisali su ukratko svoj rad, no sve to nije bilo dovoljno da Radio Varaždin doživi svoj 74. rođendan.

Označeno u