Privatni vrtići u Varaždinu bit će jeftiniji za 100 kuna, zahvaljujući većoj subvenciji Grada

| 11.1.2019. u 12:30h | Objavljeno u Aktualno

Roditeljima djece koja borave u privatnim dječjim vrtićima u Varaždinu cijena vrtića će se smanjiti za stotinu kuna. Umjesto dosadašnjih 850 kuna, cijena, s računom za veljaču, iznosit će 750 kuna. Sniženje je postignuto zahvaljući povećanju gradske subvencije za privatne vrtiće s dosadašnjih 560 na 660 kuna.

O povećanju subvencije za privatne vrtiće gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok izvjestio je na današnjem sastanku s predstavnicima i vlasnicima privatnih vrtića u Varaždinu.

Zahvalivši odgajateljima i vlasnicima privatnih vrtića što obavljaju važnu funkciju u gradu, gradonačelnik je istaknuo:

- Dogovorili smo da će ovih sto kuna, koje će grad od sada više izdvajati, biti subvencija prema roditeljima, da im se za toliko umanji cijena koju oni moraju plaćati prema vlasnicima privatnih vrtića. Time bismo donekle izjednačili, odnosno umanjili razliku u cijeni između gradskih i privatnih vrtića. Tijekom godine zajedno ćemo pronaći model da se i ekonomska cijena privatnih vrtića povisi jer je ona niža nego je to danas cijena u gradskom vrtiću - rekao je gradonačelnik.

Naime, ekonomska cijena privatnih vrtića iznosi 1410 kuna, dok u gradskim vrtićima ona iznosi 1700 kuna. Već godinama odgajatelji traže da se ti omjeri izjednače, jer bi to, kako tumače vlasnici privatnih vrtića, bio preduvjet da se i plaće odgajatelja u privatnim vrtićima povećaju te se tako smanji problem njihova odlaska na rad u inozemstvo. Trenutačnim povećanjem gradske subvencije prihodi privatnih vrtića ostaju isti, a benefit od veće subvencije u ovom će slučaju osjetiti roditelji djece.

U proračunu Grada Varaždina ove je godine za navedenu svrhu osigurano ukupno 7,4 milijuna kuna, što je za 1,5 milijuna kuna više nego lani. Privatne dječje vrtiće pohađa ukupno 929-ero djece roditelja s prebivalištem na području Grada Varaždina. Uz gradonačelnika, s predstavnicima vrtića u petak su razgovarali i zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica i nadležna pročelnica Draženka Dević.

Označeno u