Pridružite se proslavi 27. obljetnice Dana oslobođenja grada Varaždina Foto: Grad Varaždin

Pridružite se proslavi 27. obljetnice Dana oslobođenja grada Varaždina

Varaždinske vijesti | 20.9.2018. u 07:48h | Objavljeno u Aktualno

Prigodnim programima u Varaždinu će svečano biti obilježena 27. obljetnica Dana oslobođenja grada Varaždina te Dan branitelja Varaždinske županije.

U četvrtak, 20. rujna u 17 sati na varaždinskom groblju kod spomen obilježja poginulim braniteljima bit će položeni vijenci i upaljene svijeće, a u 18 sati bit će u varaždinskoj katedrali služena sveta misa.

U petak, 21. rujna u 9 sati na Kapucinskom trgu u Varaždinu bit će postavljen Taktičko-tehnički zbog, izložba naoružanja i tehnike Hrvatske vojske i policije koju će građani moći razgledati tijekom dana. Upućeni su pozivi osnovnim i srednjim školama da organizirano s učenicima posjete izložbu.

Središnja svečanost počet će u petak u 9:30 sati kod Križa zahvalnosti na Trgu Slobode, uz crkvu Svetog Nikole, kada će biti položeni vijenci i upaljene svijeće. U 10 sati, na Kapucinskom trgu postrojit će se predstavnici varaždinskih ratnih postrojbi sa ratnim zastavama te zastavama udruga proisteklih iz Domovinskog rata. U svečanom stroju bit će pripadnici  Policijske uprave  varaždinske, Specijalne jedinice policije Roda, 104. brigade, Odreda narodne zaštite, 5. bojne 1. A brigade Tigrova te 7. gardijske brigade Puma. Okupljenim braniteljima, članovima braniteljskih udruga, građanima i učenicima nakon intoniranja himne obratit će se predstavnici branitelja, grada i županije te drugi uzvanici.

Grad Varaždin i Varaždinska županija koji su, uz Koordinaciju braniteljskih udruga, organizatori ove svečanosti, upućuju javni poziv svim građanima da svojim prisustvom uveličaju proslavu i sjete se slavnih dana važne varaždinske pobjede 22. rujna 1991. godine.

Uspjeh varaždinskih obrambenih snaga u rujnu 1991. godine spada među najvažnije pobjede u kojoj su osvojene velike količine naoružanja presudne za kasniji tijek, prekretnicu i konačnu pobjedu Hrvatske u Domovinskom ratu. Branitelji iz Varaždina i cijele županije kao pripadnici različitih postrojbi vojske i policije u tijeku Domovinskog rata odigrali su najznačajnije uloge u najvažnijim operacijama među kojima se ističu obrana Vukovara, oslobođenje istočne Slavonije i Posavine, akcije Bljesak i Oluja do konačnog isticanja hrvatske zastave na Kninu. Varaždinski branitelji ponos su svih žitelja grada i županije te još jednom pozivaju sve da zajedno uz Dan oslobođenja proslave i Dan branitelja Varaždinske županije.

dan_oslobođenja_i_branitelja_2018.jpg