Prevencijom protiv ovisnosti: Svakodnevno se javljaju nove droge Foto: Krešimir Đurić

Prevencijom protiv ovisnosti: Svakodnevno se javljaju nove droge

| 27.6.2017. u 09:24h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama te 20 godina rada Centra za prevenciju ovisnosti Varaždin, u Policijskoj upravi varaždinskoj održana je konferencija za medije na kojoj su sudjelovali načelnik PU varaždinske Darko Jurčec, policijski službenik za prevenciju Mario Medenjak te predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, Centra za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti.

Darko Jurčec naglasio je da policija, u suradnji s Centrom za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, treba učiniti sve što je moguće kako bi Varaždinska županija bila bolje mjesto za život, dok je Mario Medenjak predstavio projekte prevencije koje policija provodi posljednjih godina.

- Nacionalni projekt "Zdrav za pet" na području Varaždinske županije provodimo već petu godinu i njime je dosad obuhvaćeno nešto više od 11.000 učenika osmih razreda i prvih razreda srednjih škola. Što se tiče našeg lokalnog projekta "Roditeljski nadzor u prevenciji ovisnosti i rizičnih ponašanja", gdje informiramo roditelje što napraviti ako primijete da njihovo dijete eksperimentira s nekim od sredstava ovisnosti, u edukacijama je u posljednje četiri godine sudjelovalo nešto više od 3.000 roditelja - rekao je Medenjak i dodao kako prevencija nije lako mjerljiva, stoga će rezultati biti vidljivi u narednom razdoblju.

Istaknuo je da se sve više škola javlja za sudjelovanje u projektu, a sve s ciljem da mladi ljudi usvoje zdravi stil života i da postanu svjesni kako prekomjerna konzumacija alkohola, konzumacija opojnih droga ili kockanje nisu nešto što bi doprinijelo njihovom daljnjem razvoju.

- Navođenjem životnih priča bivših ovisnika u našim predavanjima nastojimo "šokirati" djecu kako bi shvatili da eksperimentiranje može dovesti do ovisnosti o težim opojnim sredstvima. Naša policijska statistika dokazuje da, nažalost, svaki 10. ili 11. adolescent koji u dobi od 15-16 godina eksperimentira s tim opojnim drogama, na kraju postaje ovisnik - naglasio je Medenjak.

Dr. Irena Stipešević-Rakamarić iz Zavoda za javno zdravstvo napomenula je da je u Varaždinskoj županiji 85 posto liječenih ovisnika opijatnog tipa, što se podudara s podacima na razini Hrvatske, gdje taj postotak iznosi 80 posto.

- Riječ je o nešto više od 6.000 osoba u 2015. godini, a ukupan broj prijavljenih na liječenje je više od 7.000 u Hrvatskoj. U Varaždinskoj županiji godišnje imamo oko 260 osoba koje se liječe od ovisnosti, a osim 85 posto opijatnih korisnika, tu su i ovisnici o drugim sredstvima ili politoksikomani. Novopridošlih je 27 osoba, od čega su 24 osobe koristile kanabinoide, marihuanu ili hašiš - kazala je dr. Stipešević-Rakamarić.

Naglasila je da u prevenciji i liječenju ovisnosti velik problem predstavlja stigmatizacija.

- Stigma prati ne samo pacijente nego i one koji rade s njima, i to u javnosti, ali i u radno-mirovinskom, zdravstvenom, socijalnom i pravosudnom sustavu. Rezultati pak pokazuju da su se u Hrvatskoj sredstva uložena u prevenciju i liječenje vratila višestruko te je postignuta značajna redukcija novooboljelih. Doduše, podatak iz 2016. godine govori da je u Hrvatskoj malo povećan broj novooboljelih opijatnih ovisnika, no to je samo znak da ne smijemo posustati u svom radu te da zaokret prema zaštiti mentalnog zdravlja svakako dobar, no ne smije se umanjiti preventiva i terapijski rad s ovisnicima - ukazala je dr. Stipešević-Rakamarić, dodavši da u Varaždinskoj županiji zasad nije zabilježen porast novooboljelih od opijatne ovisnosti.

Rad Savjetovališta i ambulante za zaštitu mentalnog zdravlja predstavila je prof. Marija Milković, istaknuvši da se u 2016. na liječenje u Odjelu za zaštitu mentalnog zdravlja javilo 308 osoba - njih 50 vezano uz prevenciju ovisnosti, dok je među preostalih 258 osoba, 47 prijavljenih u tretmanu ambulante dječje i adolescentne psihijatrije, 18 u savjetovalištu za alkoholom uzrokovane poremećaje, 27 psiholoških testiranja te 38 testiranja u svrhu utvrđivanja primjerenog oblika školovanja.

Što se tiče liječenja ovisnosti kod djece i adolescenata, naglasila je važnost dobrog odnosa s roditeljima, spomenuvši kako srednjoškolci vrlo često kao uzrok problema navode loš odnos s članovima obitelji.

- Roditelji prečesto ne znaju postaviti granice, djeca ne znaju što znači "ne" - upozorila je prof. Milković.

O novim izazovima u prevenciji ovisnosti govorila je prof. Mirjana Vincek Škvorc, koja je napomenula kako se na tržištu gotovo svakodnevno pojavljuju novi oblici droga.

- Najnoviji podaci, dobiveni preko europskog Sustava ranog upozoravanja (EWS), pokazuju da je u 2016. godini evidentirano 66 novih psihoaktivnih droga, pa možemo samo zamisliti koliko je ukupna crna brojka, zajedno sa supstacijama koje nisu otkrivene. To je različita kombinacija kemijskih supstanci koje oponašaju efekte marihuane ili drugih tvari, no velika opasnost tih novih psihoaktivnih droga je u njihovom nepoznatom kemijskom sastavu, a ti kemijski spojevi utječu na način koji ne možemo točno predvidjeti. Među populacijom koja to koristi reklamira se jedan učinak, a on često može biti sasvim drukčiji - ukazala je prof. Vincek Škvorc te dodala kako zabrinjavaju učinci s kojima se susreću kod mladih ljudi.

- To su učinci na planu ukupnog zdravlja, od nelagode do pojave ozbiljnih alergijskih reakcija, a bilo je i smrtnih ishoda zbog srčanih zastoja i drugih teških problema - kazala je prof. Vincek Škvorc.