Predložena rješenja za napuštene pse

V.V. | 16.3.2018. u 13:22h | Objavljeno u Aktualno

U Županijskoj palači u Varaždinu održani je prvi sastanak Koordinacijske radne skupine za primjenu propisa iz područja zaštite životinja. Osim predstavnika JLS-a u sastav KRS-a svojim predstavnicima uključena je i veterinarska inspekcija, PU varaždinska, Sklonište za životinje, Veterinarska komora, Kinološko društvo i predstavnici romskih naselja.

Uz predsjednika radne skupine Roberta Vugrina, ujedno i zamjenika župana, sastanku je nazočio i predstavnik Udruge Prijatelji životinja iz Zagreba Luka Oman. Predsjednik radne skupine Vugrin u uvodu je naglasio kako je Varaždinska županija kao treća u Hrvatskoj osnovala ovu radnu skupinu iako je zakonski rok za osnivanje spomenute radne skupine tek kraj 2018. godine.

Naime, prema novom Zakonu o zaštiti životinja obveze županije su koordinacijske naravi i direktnih financijskih obveza nema. Međutim, JLS-i imaju financijske izdatke i puno veći spektar obveza. Stoga je zadaća radne skupine da okupi JLS-e i da im u najvećoj mogućoj mjeri tehnički i savjetodavno olakša provedbu zakona u dijelu njihovih obveza. Na sastanku se raspravljalo o Odlukama JLS-a vezanih za sterilizaciju pasa, programu sterilizacije pasa u romskim naseljima te o  obvezama i pitanjima JLS-a vezanim uz sklonište za životinje.

- Varaždinska županija uključuje se u Program sterilizacije pasa u romskim naseljima iz razloga jer su se isti prekomjerno razmnožili i predstavljaju komunalni i zdravstveni problem lokalne sredine. Stoga će se Županija posebno obratiti svim JLS-ima i apelirati da donesu vlastite pojedinačne odluke o obveznoj sterilizaciji što je uopće preduvjet da Ministarstvo poljoprivrede provede program s vlastitim sredstvima - rekao je Robert Vugrin.

Označeno u