Pravosudni djelatnici nastavljaju sa štrajkom, Vlada umanjuje plaće i dodatke Foto: screenshot HRT

Pravosudni djelatnici nastavljaju sa štrajkom, Vlada umanjuje plaće i dodatke

Varaždinske vijesti/HRT | 13.7.2023. u 12:05h | Objavljeno u Aktualno

Nastavlja se štrajk u pravosuđu, a Vlada je na sjednici donijela odluku o umanjenju plaće i dodataka na plaću državnim službenicima i namještenicima za vrijeme sudjelovanja u štrajku, a odnosi se na štrajk službenika i namještenika u pravosudnim tijelima koji traje od 5. lipnja i najduži je do sada u Hrvatskoj, objavio je portal HRT-a.

Vlada predlaže tu odluku, objasnio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, s obzirom na to da u zahtjevu Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika stoji ultimatum da se plaće državnih službenika i namještenika na sudovima i u državnim odvjetništvima moraju povećati odmah te da predstavnici sindikata nisu spremni nastaviti dijalog o okončanju štrajka, kao ni socijalni dijalog u postupku uvođenja novog sustava plaća kao krajnje mjere Vlade.

Sindikalci odbili sporazum koji je jamstvo Vlade o povećanju plaća

- Službenicima i namještenicima dok su u štrajku za cijelo vremensko razdoblje uplaćivat će se obvezni doprinosi, a plaća i dodaci na plaću umanjit će se razmjerno vremenu sudjelovanja u štrajku, počevši od 17. srpnja, rekao je ministar.

Obrazlažući odluku, Malenica je naveo kako je od početka štrajka s predstavnicima sindikata održano pet sastanaka na kojima se u duhu socijalnog dijaloga pokušao pronaći dogovor.

Predstavljena su im povećanja plaća sukladno odluci Vlade o isplati privremenog dodatka, kao i projekcije rasta plaća za najbrojnije kategorije državnih službenika i namještenika u pravosudnim tijelima.

Uz to, dodao je, sindikalcima je predložen sporazum kao jamstvo dijaloga i povećanja plaća u pravosudnim tijelima u okviru novog zakona o plaćama i nove uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijenata složenosti poslova.

Sporazum je upućen na izjašnjavanje članovima sindikata, no oni su ga odbili.

- Predloženi sporazum iskorak je Vlade u jačanju socijalnog dijaloga unatoč činjenici da taj sindikat nije potpisnik kolektivnog ugovora, odnosno nije reprezentativni sindikat sukladno Zakonu reprezentativnosti, ističe Malenica.

Podsjetio je kako je službenicima i namještenicima u pravosuđu u srpnju isplaćena puna plaća s uvećanim dodatkom, čime je prosječna plaća u pravosuđu povećana za oko 15 posto.

Također, plaće službenika i namještenika u pravosuđu u protekle četiri godine rasle su u četiri navrata 2019. godine kada je za otprilike 70 posto službenika u pravosuđu povećan koeficijent za devet posto, 2022. godine kada je u dva navrata povećan koeficijent za dvije skupine zaposlenih (informatičare i namještenike), te ove godine kada su ponovno povećani koeficijenti za zapisničare.

Uz ta povećanja, naglasio je Malenica, u tom je razdoblju i osnovica za plaće porasla za otprilike 33 posto.

- Primjera radi, od 2018. godine do 2023. godine koeficijent zapisničara porastao je za 34,8 posto, što je otprilike 330 eura, a u ovom sporazumu Vlada se obvezala na daljnje povećanje plaća. S tim da bi neto plaća zapisničara početkom sljedeće godine s novom uredbom iznosila ukupno oko 1000 eura neto, naglasio je.

Od otprilike 7200 službenika i namještenika u pravosudnim tijelima njih 6300 ovaj je mjesec dobilo dodatak od 100 eura, isplaćen je regres od 300 eura, a minimalna neto plaća, koja je bila oko 560 eura, sada je oko 660 eura.

Premijer apelira na službenike da se vrate na posao, Vlada spremna na dijalog

Premijer Andrej Plenković apelirao je na zaposlene da se vrate na posao te najavio da će Vlada poreznim izmjenama, koje će također stupiti na snagu od 1. siječnja, dodatno omogućiti povećanje plaća svim službenicima i namještenicima.

Zato apeliramo još jednom da se ljudi vrate na posao, da hrvatsko sudstvo može normalno funkcionirati, istaknuo je rekavši da Vlada danas donosi ovu odluku kako bi se omogućila funkcionalnost hrvatskoga pravosuđa.

Sindikat nastavlja sa štrajkom

Predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) Iva Šušković najavila je da se nastavlja štrajk djelatnika pravosuđu, jer se sindikalno članstvo gotovo stopostotno izjasnilo da odbija Vladinu ponudu da im se plaće povećaju tek početkom iduće godine.

I to po cijenu da im neće biti plaćeni dani provedeni u štrajku, izjavila je Šušković novinarima i dodala kako očekuje i službenu Vladinu odluku i poruku prema sindikatu.

- Očekujemo da premijer, ministar i svi koji ih savjetuju razmisle i krenu postupati kako bi se štrajk završio, jer smo dali prijedlog čijim bi se štrajk obustavio već idući dan, rekla je Šušković.

Građane, koji imaju teškoća zbog štrajka službenika i namještenika u sudovima i državnom odvjetništvu, poziva da "imaju strpljenje" i da im daju podršku, jer, ističe Šušković, službenici "nisu krivi što na ovaj način moraju tražiti povećanje plaće kako bi si osigurali dostojanstven život".

- Naša poruka ministru je jasna, da ne pristajemo na ucjene premda je i on našu komunikaciju i argumente okarakterizirao kao ucjenu, kaže Šušković.

- Međutim, to neće dovesti do rješenja ove situacije i trebali bismo imati ishod kako premostiti razdoblje do 1. siječnja, jer ako budemo u pat poziciji i status quo velike štete ćemo trpjeti svi, upozorila je.

- Naši članovi očekuju što će i kakva odluka biti na Vladinoj sjednici i očekujem da će nakon toga krenuti pritisci članstva na sindikat, ustvrdila je.

Dodala je kako je moguće da će obustava rada na hitnim predmetima krenuti od danas, dodala je.

Odgovarajući na novinarski upit, Šušković je podsjetila je kako je članstvo SDLSN-a već prošlog tjedna odlučilo da će u slučaju neplaćanja dana provedenih u štrajku, obustaviti i rad na hitnim predmetima, no ne i rad na nužnim predmetima o kojima ovise život, zdravlje i ugroza pučanstva i to će se obavljati i dalje.

Ministru smo iznijeli prijedlog rješavanja spora na temelju analiza u odnosu na tablice Svjetske banke, koje ima i Ministarstvo pravosuđa i pokazalo se pravosudni djelatnici od 24 kategorije najniže pozicionirani- u odnosu na druge. Stoga smo tražili da ih se stav u ravnopravan položaj prije donošenja uredbe kako se ne bi nastavilo zaostajanje u plaćama i nakon donošenja uredbe i daljnja degradacija pravosudnih djelatnika, istaknula je Šušković.

Vezano uz zahtjev ministra da predsjednici sudova postupaju prema zaposlenicima, rekla je kako oni izvršavaju svoje poslove savjesno i odgovorno te da isto tako i štrajkaju i bez obzira što se očekuje prestanaka rada i na hitnim postupcima te očekuje da će to biti kontrolirano, objavio je portal HRT-a.