Poziv na referendum protiv poreza na nekretnine je - nakaradan!

| 9.8.2017. u 01:14h | Objavljeno u Aktualno

Malo činjenica o nakaradnom pozivu na referendum protiv poreza na nekretnine, navodi Munir Podumnjak, čelnik Partnerstva za društveni razvoj, ukazujući na svom FB profilu na praksu uređenijih država nego što je Hrvatska, koja je ovaj porez - prolongirala.

-Dobar dio zemalja članica EU ima porez na nekretnine, a većina razvijenih zemalja (uključujući USA) u pravilu ima i porez na nekretnine, naglašava na početku.
Porez na nekretnine drži i prostorom u kojem se može rasteretiti davanja na radnike i rasteretiti ekonomija.

- U situaciji u kojoj više nema barijera na kupovinu nekretnina za strance (EU građane), porez na nekretnine je način zaštite od "besplatnog boravka" i vala kupnje nekretnina, što vodi ekstremnom rastu cijena nekretnina i beskućništva koje ga prati, upozorava Podumnjak te navodi primjer Irske.

-Kod uvođenja poreza treba voditi računa o ravnomjernoj raspodjeli prema prihodima građana, odnosno vrijednosti nekretnina, napominje  Podumnjak, dodajući da većina EU zemalja ima ovaj model.

Protivljenje porezu na nekretnine, kako ukazuje, uglavnom potječe od onih koji na crnom tržištu stječu ogromne svote novca i peru ga putem nekretninskog biznisa.

-Prema svim postojećim analizama, porez na nekretnine ima najmanji negativni učinak na nacionalne ekonomije. I na kraju, proračun se mora puniti, a pozivi na njegovo pražnjenje su pozivi protiv socijalne i zdravstvene zaštite najsiromašnijih, ukazuje Podumnjak.
Svoj stav dodatno razložio i za Index.

Tu, uz ostalo, ukazuje kako je „plašenje naroda da će ovim porezom ostati bez nekretnina taktika Živog zida, koji ovime ide na ruku svim knežijskim i inim skupinama, svom ruskom crnom kapitalu i svim crnim tokovima novca u Hrvatskoj koji se za sada nesmetano distribuira“.