Povodom ukidanja emisije HTV-a „Hrvatska uživo“ HND u petak organizira prosvjed Foto: HRT/Screenshot

Povodom ukidanja emisije HTV-a „Hrvatska uživo“ HND u petak organizira prosvjed

V.V./hnd.hr | 14.9.2017. u 08:23h | Objavljeno u Aktualno

Povodom ukidanja emisije HTV-a „Hrvatska uživo“ HND u petak, 15. rujna, u 9 sati organizira prosvjed ispred zgrade Hrvatskog sabora.

- Emisija koja je godinama bila primjer programa kakav bi javni medijski servis trebao njegovati i u kojoj su objavljivane informacije o ljudima i događajima koji nisu mogli dobiti zasluženo mjesto u drugim programima bez logičnog objašnjenje i u posljednjem trenutku ukinuta, iako je bila planirana u jesenskoj programskoj shemi HTV-a - poručuju iz HND-a.

Ističu i kako je neargumentirano ukidanje emisije HRT-a „Hrvatska uživo“ posljednji u nizu napada na Ustavom zajamčena prava javnosti da bude izviještena o svim zbivanjima u društvu, te napad na pravo svake osobe na slobodu izražavanja i mišljenja.

HND organizacijom prosvjednog skupa želi još jednom javno upozoriti da je neophodno hitno ustanoviti zadovoljavajuće profesionalne standarde na javnoj televiziji. Povratak emisije „Hrvatska uživo“ u program HRT-a, koji ovim prosvjedom zahtijevamo u ime novinarskih profesionalaca i čitave hrvatske javnosti, neminovan je prvi korak u tom smjeru.

Podršku prosvjedu dale su i međunarodne novinarske organizacije na čelu s Europskom federacijom novinara, a na ukidanje emisije „Hrvatska uživo“ reagirale su mnoge organizacije civilnog društva, skupine građana te pojedinci, uključujući i pisma vodećim političarima te poruke na društvenim mrežama. Pokrenuta je i peticija pod nazivom "Želimo ostanak emisije Hrvatska uživo" koju je dosad potpisalo oko pet tisuća ljudi.

Osim Hrvatskog novinarskog društva, koje je jučer priopćenjem osudilo ukidanje emisije i verbalni napad na novinarku Maju Sever, na ukidanje emisije reagirao je GONG, uputivši pismo saborskom Odboru za medije u kojem navodi kako je "Hrvatska uživo oaza novinarstva u bespućima programa javne televizije, koja se redovito nalazi pod neslužbenim šikaniranjem vlastite kuće".

Podrška je stigla i od inicijative "Pomozimo djeci s invaliditetom" koja ističe da je emisija kontinuirano i sustavno pratila njihove aktivnosti od početka njihova djelovanja, kojim su nastojali poboljšati kvalitetu života djece s teškoćama i osoba s invaliditetom.

Emisiju su podržali i Zaklada Solidarna, Centar za mirovne studije, inicijativa Are You Syrious, Udruga Riječko srce, Zagreb Pride, VoxFeminae, Udruga roditelja Oko, Savez samostalnih sindikata Hrvatske te brojne druge udruge. Podrška je stigla i od brojnih oporbenih zastupnika i političara, a SDP je najavio da će zatražiti sazivanje izvanredne sjednice saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije na temu stanja na HRT-u.

Označeno u