Potpisan ugovor o partnerstvu na projektu Aglomeracije, Čehok zahvalio bivšoj upravi Varkoma

M.P./Varaždinske vijesti | 13.9.2017. u 11:38h | Objavljeno u Aktualno

Načelnici deset općina danas su s varaždinskim gradonačelnikom i tvrtkom Varkom potpisali ugovor o partnerstvu na projektu Aglomeracije Varaždin.

Riječ je o dosad najvećem projektu komunalne infrastrukture u Varaždinu i okolici vrijednosti 684.664.161 kuna od čega se 71,38 posto financira iz fondova EU, a ostatak od 28,62 posto nacionalnim sredstvima. Oko 5,72 posto financirat će jedinice lokalne samouprave, odnosno oko 39,1 milijuna kuna. Današnje potpisivanje ugovora o partnerstvu je, pojašnjeno je na današnjoj pressici, uvjet skorom potpisivanju ugovora s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske.

- Ovo je projekt kojim će se omogućiti izgradnja kanalizacije za 100.000 stanovnika u okolici Varaždina, svako domaćinstvo imat će svoj kanalizacijski priključak, a ujedno će se smanjiti protjecanje i procijeđivanje vode i fekalija u domaćinstvima čime će se zaštititi okoliš i izvori pitke vode. Istovremeno će se dograditi i pročistač kako se više ne bi širio nesnosni smrad. Usto, napravit će se nova infrastruktura, nove prometnice, pješačko-biciklističke staze, a što je početak kompletnog uređenja grada i općina - rekao je Čehok.

Osim putem apelira na građane da budu strpljivi jer će biti velikih problema u prometu.

- Svi ulazi i izlazi u grad i općine bit će pod radovima, promet će biti otežan i molim za razumijevanje građana. No, drugačije ne ide - istaknuo je Čehok po čijoj će procjeni radovi započeti sredinom listopada ili početkom studenog ove godine.

V.d. direktora Varkoma Marijan Cesarec napomenuo je pak kako treba inzistirati da se što prije potpišu ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava te ugovor o sufinanciranju s nadležnim ministarstvom. Dodao je kako su inače sve odluke o odabiru pravomoćne izuzev natječaja za dogradnju i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Varaždin.

- Taj je tender u kontroli kod Hrvatskih voda i očekujemo da će i taj natječaj biti pokrenut za nekoliko dana - napomenuo je Cesarec.

Na novinarski upit je li se dosad pomalo neozbiljno pristupilo tom projektu s obzirom da su u početku „padali“ brojni natječaji, kaže kako je riječ o jednom od najvećih projekata u Hrvatskoj u toj vrsti komunalne infrstrukture, od rješavanja imovinsko-pravnih odnosa pa do velikog obima projektne dokumentacije i samih natječaja.

- Prvi su natječaji bili poništavani, no za to krivimo ponuditelje koji nisu bili blagonakloni prema projektima već su međusobnim, da tako kažem, razračunavanjima nastojali opstruirati natječaje - poručio je Cesarec, dok je Čehok zahvalio bivšoj upravi Varkoma na čelu s direktorom Vladom Vlašićem koji su vodili projekt, dodavši da je on sada ubrzan.

Osvrnuo se i na izbor novog direktora Varkoma pri čemu je dodao da v.d. Varkoma dobro obavlja svoj posao, da projekt Aglomeracije dobro ide i za sada se ne razmišlja o raspisivanju natječaja.

Što se tiče samih radova, Cesarec je pojasnio kako je cijela kanalizacijska mreža Aglomeracije podijeljena u četiri tehnološke cjeline te svaka ima zasebnu zajednicu izvoditelja po javnom nadmetanju.

- Od izvođača ćemo tražiti da se na svakoj cjelini istovremeno pokrenu minimalno tri gradilišta. Dakle, četiri cjeline puta tri gradilišta, to je 12 radnih točaka koje bi se istovremeno trebale odvijati - najavio je Cesarec.

Galerija slika