VIDEO Posavec: Htjeli smo sami financirati rakete za područje općine, ali nije bilo razumijevanja

vv | 24.6.2023. u 17:20h | Objavljeno u Aktualno

Općina Petrijanec predložit će Varaždinskoj županiji proglašenje elementarne nepogode za njezino područje.

Štete od tuče na području Općine Petrijanec zabilježene su na poljoprivrednim kulturama, ratarskim povrtlarskim, i trajnim nasadima s procjenom štete od 40 do 100 posto, ali i na kućama (krovovi, fasade) te plastenicima i staklenicima. Navodi to petrijanečki načelnik Željko Posavec, koji je zajedno s varaždinskim županom Anđelkom Stričakom obiišao stradala područja na kojima su zabilježene velike materijalne štete u poljoprivredi, na građevinama i infrastrukturi.

Upravo zbog šteta, čiji će se razmjeri znati tek za nekoliko dana, načelnika Posavca čudi odnos prema obrani od tuče. Naime, iako zakonski postoji obrna generatotima i raketama, zapravo već godinama to ne funkcionira.

- Još 2021. godine država je ukinula postojeći sustav obrane od tuče jer nema jasnih pokazatelja učinkovitosti, a financijski troškovi su preveliki (po njihovom). Takav je, nažalost, bio zaključak analize sustava obrane od tuče koju je izradio Državni hidrometeorološki zavod. Apelirali smo Državnom hidrometeorološkom zavodu da ćemo sami financirati rakete za područje općine Petrijanec međutim nisu imali razumijevanja, navodi načelnik te najavljuje da će Općina Petrijanec predložiti Varaždinskoj županiji proglašenje elementarne nepogode za njezino područje.

Video sadržaj
Galerija slika