Posavec: 5. kolovoza velik je dan za Hrvatsku kada se prisjećamo naših sugrađana koji su se hrabro borili

vv / međimurska županija | 5.8.2018. u 06:20h | Objavljeno u Aktualno

Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, koje je u Međimurju započelo u subotu misom u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa, nastavljeno je mimohod te polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred spomen-zida poginulim hrvatskim braniteljima.

Obilježavanje_Dana_pobjede_8.JPG

- 5. kolovoza velik je dan za Hrvatsku kada se prisjećamo naših sugrađana koji su se hrabro borili u Domovinskom ratu. Obilježavanje ovih slavnih trenutaka hrvatske povijesti u spomen su na sjećanje i žrtvu koju su dali svi branitelji, posebno 78 Međimuraca koji se nikad nisu vratili svojim kućama.", rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec i čestitao svim građanima i građankama Međimurske županije Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Obilježavanje_Dana_pobjede_14.JPG

Brigadir Alan Srpak, sudionik vojno – redarstvene akcije "Oluja", podsjetio je prisutne na značaj 5. kolovoza.

-Akcija Oluja bila je prekretnica Domovinskog rata i  časna pobjeda za pravedan cilj. Stoga Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja možemo s ponosom slaviti.

Počast herojima iskazali su župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenici župana Sandra Herman i Josip Grivec, potpredsjednici Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina i Franjo Makovec, zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović i predsjednik gradskog vijeća Grada Čakovca Jurica Horvat, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, načelnik Općine Selnica Ervin Vičević, predsjednik Zrinske garde Đuro Bel, predstavnici braniteljskih udruga, Policijske uprave međimurske, Hrvatske vojske, kao i članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

Obilježavanje_Dana_pobjede_12.JPG

-Ovo je jedan od najvažnijih datuma u hrvatskoj povijesti, to je naš dan slobode, a ovdje smo da iskažemo poštovanje svim sudionicima vojno – redarstvene operacije "Oluja", hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima", dodao je predsjednik Udruge dragovoljaca i branitelja domovinskog rata podružnice Međimurske županije Stjepan Horvat.

Nakon prigodnih govora prisutni su se okupili u zajedničkoj molitvi s nadom kako nikada neće biti zaboravljena "Oluja", akcija kojom je početkom kolovoza 1995. godine tijekom 84 sata oslobođeno oko 18,4 posto ukupne površine RH.

Obilježavanje_Dana_pobjede_6.JPG

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja župana Međimurske županije uputio je čestitku građankama i građanima Međimurske županije te hrvatskim braniteljima.

-U nedjelju, 5. kolovoza obilježavamo 23. obljetnicu veličanstvene vojno-redarstvene operacije „Oluja“, kojom je oslobođen najveći dio tada okupiranih područja Republike Hrvatske. Tim činom označena je pobjeda u Domovinskom ratu. Stoga se upravo 5. kolovoza 1995. godine smatra kao jedan od najvažnijih dana u hrvatskoj povijesti.

Duh domovinskog zajedništva i ponosa koji je 90-tih godina motivirao hrvatski narod u obrani zemlje, te bio osnovna nit vodilja hrvatskim braniteljima, nekako se posljednjih godina izgubio. Veličanstveni doček Hrvatske nogometne reprezentacije u gradovima diljem naše zemlje pokazao je kako duh zajedništva, želja da budemo ponosni, da budemo ustrajni u daljnjoj izgradnji države, još uvijek tinja među nama no očito je nedostajala upravo točka okupljanja, doza optimizma i vjera u bolju budućnost. Stoga, neka nam Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja bude trenutak kada ćemo još jednom u godini zastati, sjetiti se svih naših heroja koji su dali život za domovinu, među njima i 78 međimurskih branitelja, te zahvaliti njima, njihovim obiteljima i svima koji su prije 23 godine bili svjedoci stvaranja hrvatske povijesti.

Baš kao što nižemo uspjehe u nogometu i drugim sportovima, vjerujem da ćemo brojne uspjehe postići i u svim drugim segmentima koje će našim građanima omogućiti bolji, kvalitetniji i dostojanstveniji život. U Međimurju to, itekako, radimo.       

Svim stanovnicima Međimurske županije, a posebice svim hrvatskim braniteljima i sudionicima „Oluje“, u svoje osobno ime, svojih suradnika i predsjednika Skupštine Međimurske županije,  srdačno i ponosno čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, poručuje župan Posavec.