POREZ NA NEKRETNINE Ni u Gradu Varaždinu ne znaju koliko bi se plaćao Foto: VV arhiva

POREZ NA NEKRETNINE Ni u Gradu Varaždinu ne znaju koliko bi se plaćao

| 21.8.2017. u 19:35h | Objavljeno u Aktualno

Iako su građani Hrvatske naviknuti da im se svako malo nametne neki novi porez, bez da se od njih čuje glas, to nije slučaj s porezom na nekretnine koji je izazvao veliki otpor. Udruga poreznih obveznika „Lipa“ pokrenula je peticiju protiv poreza, koju je do sada potpisalo oko 140.000 građana, a Živi zid najavljuje i organiziranje referenduma oko poreza oko kojeg postoje dvojbe.

Bez obzira na brojne izračune, još se zapravo ne zna koliki će porez na nekretnine točno iznositi s obzirom na to da detaljni izračuni još ne postoje. A točni izračuni ne postoje jer nisu utvrđeni koeficijent i vrijednost boda za izračun poreza na nekretnine, kako su nam objasnili u Gradu Varaždinu.

- U postupku izrade Odluke o porezu na nekretnine pripremit će se projekcije temeljem kojih će se predložiti koeficijenti i vrijednost boda za izračun poreza na nekretnine. Dakle u ovom trenutku ne može se odgovoriti na pitanje koliki bi građani plaćali porez u odnosu na komunalnu naknadu, osim onih općenitih formulacija koje daje Ministarstvo financija odnosno da bi se za pojedine nekretnine plaćalo više, a za neke manje u odnosu na komunalnu naknadu - kazali su u Gradu Varaždinu.

Pojasnili su kako Grad Varaždin ima evidenciju plaćanja komunalne naknade te poduzima mjere da se ista uskladi sa stanjem na terenu te će se ista koristiti za potrebe poreza na nekretnine prema važećim propisima.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u