Podolnjak i Kolarić: Grad bi trebao kupiti postrojenje za MBO Foto: Krešimir Đurić

Podolnjak i Kolarić: Grad bi trebao kupiti postrojenje za MBO

M.P./Varaždinske vijesti | 5.1.2017. u 13:52h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Grad Varaždin trebao bi tvrtci C.I.O.S. MBO predložiti da od njih kupi potrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada u Brezju. Smatraju to varaždinski gradski vijećnici Robert Podolnjak i Božidar Kolarić koji su na pressici u četvrtak detaljnije pojasnili svoju inicijativu.

- Grad bi direktno, ili preko komunalne tvrtke Čistoća, trebao kupiti postrojenje za MBO jer bi to bio najbolji način da Grad više ne ovisi o privatnim partnerima, privatnim koncesionarima i tvrtkama koje već godinama zbrinjavaju varaždinski otpad. Također, Grad bi istovremeno postao vlasnik objekta koji je legalan i ima sve potrebne dozvole, a time bi i u cijelosti dugoročno riješio problem zbrinjavanja svog otpada. Naime, pitanje je hoće li i kada RCGO Piškornica početi raditi - naveo je Podolnjak.

Postoji i mogućnost, dodaje, da se postrojenje za MBO prebaci na Motičnjak. Ondje je zapravo prostorno-planskom dokumentacijom predviđena lokacija za odlagalište.

- Grad će tako moći kontrolirati koliko će se smeća tamo obrađivati, na koji način i tko će imati pristup. Grad će preko svoje tvrtke biti gospodar situacije kako se ne bi dogodilo da netko drugi odlučuje o tome i da ono doista postane regionalno odlagalište za veći dio sjeverozapadne Hrvatske - kazao je Podolnjak.

Grad bi, predlaže, postrojenje za MBO kupio kroz dugoročni kredit što ne bi predstavljalo problem budući da ima stabilne i kvalitetne prihode.

- Napravit će se tržišna procjena vrijednosti postrojenja u kojem bi se po nama zbrinjavao otpad s područja grada Varaždina i susjednih općina koje su u ingerenciji Čistoće - napomenuo je Podolnjak po čijem bi se mišljenju već sada trebala provesti rasprava o tom pitanju.

- O ovoj bi se inicijativi trebale izjasniti sve relevantne političke opcije kako bi građani znali da im nudimo rješenje koje se može provesti i kako bi mogli zauzeti stav prije lokalnih izbora. Ne želimo skrivati kako i na koji način dugoročno mislimo riješiti problem zbrinjavanja otpada - naveo je Podolnjak.

Kolarić je pak zadovoljan što su njegov prijedlog prihvatili i Podolnjak i žitelji MO iz Brezja.

- Potpuno je jasno da projekt RCGO Piškornica još neće zaživjeti, a mi moramo postati gazde našeg otpada. Postrojenje za MBO već i sada ima sve dozvole i zbrinjava otpad iz drugih krajeva, a na nama je da odlučimo želimo li mi kontrolirati što se ondje događa ili će to voditi neka druga tvrtka - istaknuo je Kolarić.

Po Podolnjaku, za rješavanje problema baliranog otpada u Brezju postoje samo dvije mogućnosti.

- Prva je mogućnost da se postojeća odluka stavi van snage te da se koncesionaru isplati naknada za štetu koju je pretrpio, a da Grad istovremeno u suradnji s ministarstvom i fondom u skladu sa zakonom sanira prostor i zbrine balirani otpad uz visok stupanj sufinanciranja fonda. U ministarstvu su najskloniji tom rješenju - kaže Podolnjak.

Drugo je pak rješenje da se u proračunu osigura potrebnih 70 milijuna kuna i realizira postojeći koncesijski ugovor, no bez sufinanciranja.

- O oba rješenja mora odlučiti gradsko vijeće, i to novi saziv. Ono će morati ili postojeću odluku staviti van snage ili pak u proračunu osigurati 70 milijuna kuna za realizaciju koncesije. Trećeg rješenja nema. Gradonačelnik je četiri godine maltretirao sebe, vijećnike, državna tijela i na kraju digao ruke. Nije imao rješenje za balirani otpad i zato u prijedlogu proračuna niti nisu bila planirana sredstva - poručuje Podolnjak.

Označeno u