Počelo uređenje poučne staze u Dravskoj park-šumi u Varaždinu Foto: Varaždinska županija

Počelo uređenje poučne staze u Dravskoj park-šumi u Varaždinu

Varaždinske vijesti | 20.3.2019. u 11:45h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Nakon što je godinama propadala, poučna staza u Dravskoj park-šumi u Varaždinu napokon će biti obnovljena. Radovi su počeli zahvaljujući Javnoj ustanoviPriroda Varaždinske županije“, čiji je projekt obnove i nadopune devastirane poučne staze odobren u okviru potpora iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. - 2020. Vrijednost projekta je 682.447,14 kuna.

Zahvaljujući tome, uređena će biti trasa poučne staze, a na barskom staništu će biti postavljen vidikovac. Ujedno će biti postavljeno 10 edukativnih ploča, koje opisuju šumski ekosustav, šumsku čistinu te barsko i riječno stanište, a uz to i 30 markacija drveća, 6 markacija mikroreljefa te 9 podnih smjerokaza.

Na šumskoj čistini će biti uređena svojevrsna učionica na otvorenom s 4 velike klupe. Na južnom ulazu nalazit će se ulazna ploča zahvaljujući kojoj će svi građani dobiti informaciju da ulaze u zaštićeno područje Dravske park-šume, a postavljena će biti i glavna interpretativna ploča te pet manjih info-ploča. Mladice drveća sa šumske čistine bit će presađene u prorijeđene dijelove šume, te će se na taj način pospješiti obnova šumskog pokrova.

Projekt se financira iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. - 2020. - operacije 8.5.2. „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture“, vezano uz provedbu mjere M08 „Potpora za ulaganja u razvoj šumskih područja i poboljšanje održivosti šuma“, podmjere 8.5. „Potpora za ulaganje u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava“.

uredjenje_poucna_staza_dravska_park_suma_1.JPG