Plenković: Osuđujemo zločine i radimo na jasnom određenju prema totalitarnim režimima

vv / vlada rh | 22.4.2018. u 15:31h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na komemoraciji u povodu 73. godišnjice proboja logoraša iz jasenovačkog logora. Komemoracija je održana u znak sjećanja na žrtve ustaškoga koncentracijskog logora, u spomen na 22. travnja 1945. i proboj 600 logoraša, od kojih je preživjelo njih stotinjak.

Nakon komemoracije, na kojoj je sudjelovao zajedno s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, izaslanikom predsjednice Republike Ivanom Zvonimirom Čičkom, članicama i članovima Vlade, saborskim zastupnicima, županijskim dužnosnicima, članovima političkih stranaka i diplomatskog zbora, predsjednik Vlade Andrej Plenković ponovio je da je ova, 73. obljetnica proboja, prigoda za još jedan izraz pijeteta prema žrtvama i njihovim obiteljima, snažnu osudu zločinačkog režima i odavanje počasti žrtvama – svim stradalim Židovima, Srbima, Romima, Hrvatima i antifašistima.
 
- Hrvatska Vlada jasno osuđuje te zločine i svojim djelovanjem želi raditi na jasnom određenju prema totalitarnim režimima, njegovati kulturu sjećanja i raditi na kulturi pomirbe", istaknuo je predsjednik Vlade, podsjetivši na jednogodišnji rad Vijeća za suočavanje s posljedicama totalitarnih režima te zaključke Vijeća, koji će poslužiti Hrvatskoj da gradi kulturu sjećanja i kroz obrazovni sustav novim generacijama uputi važne poruke o temeljnim vrijednostima.
 
- Više usporednih komemoracija nije dobro za društvo", kazao je Plenković te dodao da je Vlada učinila sve da se ove godine izbjegne više usporednih komemoracija, da se premoste podjele i unaprijedi dijalog razumijevanja, jer žrtve Jasenovca to zaslužuju.
 
Upitan da komentira odnos sa Srbijom i izjave srbijanskog ministra Vulina, predsjednik Vlade Plenković ponovio je da je Hrvatska, nakon posjeta predsjednika Srbije Vučića, koji je primljen na kvalitetan način, uz maksimalne mjere sigurnosti i poštovanja, nastojala nastaviti dijalog sa Srbijom.
 
-Mi razgovaramo s onima koji su spremni na normalan, civiliziran dijalog s međusobnim uvažavanjem i poštovanjem. Na tom tragu bio je koncipiran slijed svih susreta koji su se dogodili u proteklih mjesec i pol dana", rekao je Plenković, dodavši da s hrvatske strane ne vidi nikakvu, ni najmanju, pogrešku.
 
Podsjetivši da je posjet predsjednika Hrvatskog sabora bio još jedan ulog u smjeru razvijanja boljih odnosa, predsjednik Vlade istaknuo je kako je čin osuđenog ratnog zločinca Šešelja u Narodnoj skupštini Srbije, gdje je vrijeđao hrvatsko izaslanstvo i oskvrnavio hrvatsku zastavu nedopustiv.
 
- Potez koji je napravio predsjednik Hrvatskog sabora je ispravan i bio je jedini mogući. Mi istodobno želimo smanjiti tenzije i otvoriti prostor za dijalog", kazao je Plenković, ponovivši da srbijanski ministar Vulin, svojim izjavama nije pridonosio smanjivanju tenzija te je Hrvatska jučer jasno poručila da neće tolerirati takve poteze.
 
-Jasno osuđujemo sve što se zbivalo od 1941. do 1945. od strane ustaškog režima. Isto tako gledamo u budućnost i želimo sa Srbijom, koja je bila agresor na Hrvatsku od 1991. do 1995., graditi novi dijalog i nove odnose", istaknuo je predsjednik Vlade, dodavši kako će odnosi teško graditi ako se kontinuirano daju izjave koje tome ne pridonose, koje su uvredljive za Hrvatsku i štetne za međusobne odnose.