Petorica župana: Želimo ravnopravan status unutar Hrvatske i ravnomjeran razvoj svih regija! Foto: Krešimir Đurić

Petorica župana: Želimo ravnopravan status unutar Hrvatske i ravnomjeran razvoj svih regija!

Varaždinske vijesti | 15.3.2018. u 15:05h | Objavljeno u Aktualno

Sporazumu župana Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije danas su se pridružili i župani Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije te se nadaju skorom susretu s premijerom Andrejom Plenkovićem.

- Važno je da Vlada jasno, nedvojbeno i službeno potvrdi ono što je javno izrečeno kako bismo mogli ubrzati procese i projekte jer nažalost, kako smo svi svjesni, a i Vlada, dinamika realizacije projekata daleko je od onoga što bi zadovoljilo nas, Europsku komisiju, a naročito građane Hrvatske, posebno središnje i sjeverne Hrvatske za koju smatramo da ne dobiva dovoljno ni sredstava niti pažnje - rekao je tom prilikom varaždinski župan Radimir Čačić napomenuvši kako jedna trećina građana govori kajkavski, a dvije trećine budžeta puni se upravo s područja na kojem se govori „kaj“.

Međimurski župan Matija Posavec napomenuo je da je suradnja sada povezala ukupno pet županija koje obuhvaćaju gotovo 700.000 stanovnika, odnosno cijeli sjever Hrvatske.

- Krenuli smo s velikim projektom koji povezuje Varaždinsku, Međimursku i Krapinsko-zagorsku županiju, riječ je o pruzi od Čakovca do Zagreba, a prvi benefit koji se dogodio jest to što je Vlada potpisala sporazum s Europskom investicijskom bankom na iznos od 300 milijuna eura pri čemu će veći dio tih novaca biti upravo za modernizaciju, odnosno elektrifikaciju te pruge - rekao je Posavec dodavši kako je zaštita dostojanstva radnika iduće na čemu žele raditi.

- Ministarstvo financija mora napraviti paket mjera za tekstilnu, obućarsku i drvno-prerađivačku industriju. Usto, očekujemo da se trgnu i Hrvatske ceste jer je cestogradnja nešto za čime vapimo. Dakle, imamo puno ideja i inicijativa i tako dugo ćemo biti dosadni središnjoj vlasti dok ne počne štititi interese hrvatskog čovjeka gdje god on živio i dok ne počne ravnomjerno razvijati Hrvatsku - poručio je Posavec.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren napomenuo je kako je smisao inicijative petorice župana prepoznati projekte koji su bitni za cjelokupni prostor sjeverne i središnje Hrvatske, odnosno područja od kojih cijela država najviše i dobiva.

- Svatko od nas, odnosno svaka županija pojedinačno dostavila je projekte za koje smatra da su bitni za prostor iz kojeg dolazimo. Neki od njih su zajednički, primjerice famozni RCGO Piškornica, no prijavili smo i projekte prometne i željezničke infrastrukture - napomenuo je Koren, dok je njegov kolega, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs napomenuo kako će župani zajednički surađivati na nizu programa i projekta jer zajedno mogu napraviti više.

- Vladi upućujemo inicijativu da se ovom dijelu Hrvatske omogući ono što imaju i drugi. Podržavamo Savjet za Slavoniju, ali i mi imamo projekte - naveo je Bajs izrazivši nadu da će se župani uskoro susresti s premijerom.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar složio se s kolegama da petorica župana žele ravnopravan status unutar Hrvatske i ravnomjeran razvoj svih regija.

- Stalno se govori da su sjeverne županije razvijenije, imaju veću zaposlenost i standard, no s druge strane u prerađivačkoj industriji vladaju izrazito niske plaće. S druge strane, razvoj infrastrukture preduvjet je za bilo kakav gospodarski razvoj jer ne možete razvijati gospodarstvo ako nemate dobro razvijenu infrastrukturu. Mi imamo projekte, kapacitete, tradiciju, znanje i ovo je za državu možda najisplativije i najbrže vraćanje novaca koji će biti uložen u ovaj dio Hrvatske - naveo je Kolar.

Označeno u