PARKIRANJE Nema redara, pa parkiraju gdje ih volja?!

M.P./Varaždinske vijesti | 15.6.2017. u 10:21h | Objavljeno u Aktualno

Nedjeljno prijepodne, a centar Varaždina je krcat. Međutim, ne pješacima već automobilima parkiranima praktički u cijeloj pješačkoj zoni. Ukazao nam je na to čitatelj i poslao više fotografija nepropisno parkiranih automobila u Uršulinskoj ulici u nedjelju, 4. lipnja, oko 11 sati.

- Pitam se tko li to dozvoljava parkiranje u baroknoj jezgri u samom centru našeg grada Varaždina?! Sramota je to golema i za gradske oce i službe, pa i same vozače koji si dopuštaju takvo što. Također, nedjeljom se ležerno i vozi duž Korza i svih ulica gdje je pješačka zona! Hvala Bogu, parkinga ima koliko ti srce želi pa onda ne razumijem i ne opravdavam ovako nešto - ljuti se naš čitatelj.

Iz gradskog Upravnog odjela za komunalni sustav i urbanizam odgovorili su nam da su vozila, sudeći po fotografijama, parkirana u pješačkoj zoni.

- To predstavlja kršenje odredbi članka 82. stavka 1. točke 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a koji određuje da “vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo na nogostupu i pješačkoj zoni”. Odredbom istog članka 82. stavka 4. za navedeni prekršaj predviđena je kazna od 300 kuna - pojasnili su nam iz Odjela za komunal.

Na naš upit zašto prometni redari ne sankcioniraju ovakve prekršaje, naročito nedjeljom kada se vozači parkiraju praktički po svim ulicama, iako su one označene kao pješačka zona, odgovoreno nam je da prometno redarstvo ima ovlaštenje nadzora prometa u mirovanju temeljem članka 5. stavka 4. (Zakon o sigurnosti prometa na cestama) na području grada, ali zbog kadrovskih ograničenja nadzor se vrši radnim danom od 7 do 22 sati te subotom od 8 do 12 sati.

Drugim riječima, prometni redari nedjeljom ne rade pa će se nemarni vozači po svemu sudeći i dalje moći bezbrižno parkirati u pješačkoj zoni i ljutiti svoje sugrađane. Naravno, osim ako nova gradska vlast ipak ne nađe neko rješenje. Primjerice, preraspodjelu poslova među (preko)brojnim zaposlenicima.

ursulin

parkiranje ursulinska 2

Označeno u