OTKRIVAMO Ili će Diamond Aircraft Croatia ulagati u varaždinski aerodrom ili ide raskid ugovora

| 8.1.2018. u 14:00h | Objavljeno u Aktualno

Ili će Diamond Aircraft Croatia ulagati u varaždinski aerodrom, sukladno natječaju temeljem kojeg ga je dobio u zakup prije skoro tri godine, ili će doći do raskida ugovora o zakupu, te će se tražiti zakupac voljan ulagati. Tako bi se, ukratko, moglo sažeti stajalište Grada Varaždina u vezi varaždinske zračne luke, koja ima razvojne potencijale, ali nikako da se iskoriste.

Centar generalne avijacije
Da bi se stavio u funkciju, 2015. raspisan je natječaj za zakup aerodroma. On je tada bio u lošem stanju, zbog čega je jedno vrijeme bio i zatvoren. Za 250.080 kuna godišnje vraća se novi, odnosno stari zakupac Diamond Aircraft Croatia, odnosno Diamond Aviation Center (DAC), koji je aerodromom upravljao od 2003. do 2008., kada se naveliko najavljivala gradnja tvornice dijelova za male zrakoplove.

Nakon što su lanjskih lokalnih izbori vratili u Gradski vijećnicu Ivana Čehoka, koji je tijekom kampanje ukazivao na potencijale aerodroma, održani su razgovori s predstavnicima Daimonda o tome što se radilo na aerodromu pretekle tri godine, odnosno o nastavku projekta obnove i modernizacije njegove infrastrukture.

S tim u vezi je Rajko Rauš, direktor Diamond Aviation Center, tvrtke s kojom je Grad Varaždin 2015. sklopio petogodišnji ugovor o zakupu, rekao je u listopadu da je „potrebno stvoriti sve preduvjete te dobiti potrebno odobrenje za nastavak projekta, odnosno njegovu uspješnu finalizaciju.“

Što je pod time mislio, nije poznato, ali je zato odjeknulo da je vlasnik i generalni direktor Diamond ​Aircraft Industries​ (DAI) ​na jednom od sastanaka - kojem su bili prisutni i predstavnici državne Agencije za investicije i konkurentnost​ (AIK) te direktorica ​trgovinskog odjela austrijskog veleposlanstva – izrazio spremnost za “daljnja ulaganja, uz zamolbu za punom podrškom u realizaciji projekta“.

Hoće li na varaždinski aerodrom ulagati Diamond ili će Grad Varaždin potražiti novog zakupca i ulagača pročitajte u tiskanom broju Varaždinskih vijesti

 

Označeno u