Oficirima JNA, Popovu i Davidoviću, sud obustavio izvršenja kazni zatvora

| 6.7.2017. u 11:51h | Objavljeno u Aktualno

Dvojici oficira JNA, Berislavu Popovu i Vladimiru Davidoviću, Županijski sud u Varaždinu – Centar za izvršavanje kazne zatvora ovih je dana obustavio izvršenja kazni zatvora koje su im izrečene presudom Okružnog suda u Varaždinu u ožujku 1993. godine te potvrđene presudom Vrhovnog suda RH 1994. godine budući da je protiv njih obnovljen kazneni postupak.

Trifunović preminuo

Presudama su Vlado Trifunović, bivši general-major JNA i zapovjednik Varaždinskog korpusa, Popov, koji je bio komandant vojarne Kalnički partizani, i Davidović, koji je bio komandat vojarne Jalkovečke žrtve, proglašeni krivima zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u rujnu 1991. godine u Varaždinu. Odnosno, jer su u razdoblju od 15. do 22. rujna naređivali potčinjenima nasumična borbena djelovanja po civilnim objektima i civilima u gradu i obližnjim naseljima Nedeljanec i Nova Ves.

Posljedica izvršenih napada bilo je smrtno stradavanje jedne osobe, teško tjelesno ozljeđivanje druge osobe i uništenje ili oštećenje imovine u velikim razmjerima, a što nije bilo opravdano vojnim potrebama. Trifunović i Popov osuđeni su na petnaestogodišnje zatvorske kazne, a Davidović na desetogodiš- nju zatvorsku kaznu.

Da nije preminuo početkom ove godine, i Trifunoviću bi se obustavilo izvršenje kazne zatvora jer je i protiv njega obnovljen kazneni postupak. U obrazloženjima rješenja Županijskog suda u Varaždinu navodi se kako je tadašnji sudac izvršenja temeljem naloga za izvršenje kazne zatvora po navedenoj pravomoćnoj presudi, krajem ožujka 1994. godine izdao naredu za raspisivanje tjeralice za Popovom i Davidovićem radi izvršenja kazne zatvora zato jer nisu bili dostupni sudu.

Međutim, tjeralica nije realizirana te osuđenici nisu nastupili na izdržavanje kazne zatvora. Povodom njihovih zahtjeva, u kolovozu 2013. godine izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Varaždinu donijelo je rješenje, koje je u listopadu iste godine postalo pravomoćno, kojim je dopuštena obnova kaznenog postupka.

Stoga je, sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, određeno da se prekida postupak izvršenja pravomoćne presude. Upravo su iskazi Radimira Čačića i Stjepana Mesića bili odlučujući prilikom donošenja rješenja o obnovi kaznenog postupka protiv njih.

Čačić je, između ostalog, kazao kako nije postojala namjera JNA da granatira civilne ciljeve u Varaždinu te da Trifunović nije tražio napad na varaždinski aerodrom, dok je Mesić naveo kako Trifunović nije naredio borbena djelovanja nasumice po civilima i civilnim objektima te je odbijao naredbe za vojnim djelovanjem po Varaždinu.

Obnovljen se kazneni postupak, podsjetimo, vodi na zagrebačkom Županijskom sudu.

- Budući da su se promijenili propisi te za ratne zlo- čine mogu suditi samo posebni sudski odjeli u županijskim sudovima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, mi smo se proglasili kao stvarno i mjesno nenadležni te je spis proslijeđen u Zagreb - podsjetio je Igor Pavlic, glasnogovornik Županijskog suda u Varaždinu.

Lažno svjedočili

Čedomil Cesarec, koji je u vrijeme Varaždinskih dana rata bio predsjednik Kriznog štaba općine Varaždin, ističe da je sve o toj temi te o obnovljenom kaznenom postupku rekao lani prilikom 25. obljetnice Dana oslobođenja grada Varaždina.

- Agresor u borbama protiv građana Varaždina nije birao sredstva. Na ulicama su ubijali i ranjavali prolaznike, onemogućavali da se ranjenima pruži pomoć te su ranjavali i medicinsko osoblje, a varaždinska bolnica s njezine južne strane, okrenute prema kasarni Jalkovečke žrtve bila je kontinuirano pod paljbom agresora. Nije bilo niti jednog nepropucanog prozora, a na više mjesta bio je probijen i zid bolnice. Da nije bilo besprijekorno provedenih obrambenih priprema, evakuacije bolesnika, prilagođene organizacije rada u bolnici novonastalim uvjetima suprotnim Ženevskoj konvenciji, posljedice bi bile tragične. Evo to je činila tzv. JNA pod komandom ljudi čija imena neću spominjati, a koji se predstavljaju “miroljupcima” i dobrotvorima tako da im je čak i naše pravosuđe omogućilo obnovu postupka, a naši “mirotvorci” obilno lažno svjedočili iako sa stvarnim događajima često nisu imali nikakve veze - ponovio je Cesarec.

Također ističe kako Trifunović 22. rujna 1991. godine nije dobrovoljno predao vojarnu Kriznom štabu.

- Korpus je na predaju bio prisiljen zbog vojne nadmoći varaždinskih obrambenih snaga i to nakon što je poraženo 80 posto njegovog vojnog potencijala.

Stvarni događaji na terenu demantiraju iskrivljene medijske objave kako je do predaje došlo kao posljedica pregovora, dobrohotnosti neprijatelja ili slučajnosti - poručio je nekadašnji predsjednik Kriznog štaba općine Varaždin

Zašto nisu izručeni Hrvatskoj?

Glasnogovornik Županijskog suda u Varaždinu pojaš- njava da osuđenici godinama nisu mogli biti izručeni RH budući da su državljani Srbije. - U ovom slučaju Europski uhidbeni nalog ne vrijedi budući da se on odnosi samo na zemlje članice EU, što Srbija nije, pa vrijede opća pravila. Odnosno, države u pravilu ne izručuju svoje državljane - naveo je Pavlic.

Označeno u