Od Nove godine Varaždinci će plaćati i veću komunalnu naknadu Foto: Ilustracija/Arhiva Varaždinske vijesti

Od Nove godine Varaždinci će plaćati i veću komunalnu naknadu

Varaždinske vijesti | 23.11.2018. u 10:24h | Objavljeno u Aktualno

Gradski vijećnici će u pondjeljak na sjednici Gradskog vijeća raspravljati i o Nacrtu odluke o vrijednosti boda komunalne naknade.

Ukoliko se ovaj Nacrt odluke usvoji, od iduće godine će građani Varaždina plaćati veće račune za komunalnu nakandu.

Savjetovanje s javnošću Grada Varaždina o odluci o vrjednosti boda komunalne naknade trajalo je posljednjih mjesec dana, a završeno je 21. studenog. Prema Nacrtu odluke, nova vrijednost komunalnog boda iznosi 0,50 po četvrnom metru korisne površine stambenog prostora u prvoj zoni Grada Varaždina. Dosadašnja vrijednost komunalnog boda bila je 0,40 kuna po četvornom metru.

Kako stoji u obrazloženju Nacrta odluke, polazište za određivanje vrijednosti boda komunalne naknade je procjena troškova
održavanja komunalne infrastrukture iz programa održavanja komunalne infrastrukture uz uzimanje u obzir i drugih predvidivih i raspoloživih izvora financiranja održavanja komunalne infrastrukture.

- Odnosno smatramo da je potrebno osigurati povećana financijska sredstava radi poduzimanja skupa mjera i radnji na erazvrstanim cestama sa svrhom održavanja prohodnosti i tehničke ispravnosti, a osobito imajući u vidu da je dio preuzetih bivših županijskih i lokalnih cesta (oko 74,15 km) u stanju koje zahtjeva obnovu, a za koju nisu dovoljna spuštena sredstva, ali i nastavak dizanja komunalnog standarda Grada - pojašnjava se u Nacrtu odluke.

U dodatnom oobrazloženju uz Nacrt odluke o vrijednosti boda komunalne naknade, stoji kako je temeljem Zakona o komunalnom gospodarstvu propisana obveza donošenja nove Oduke o komunalnoj naknadi i nove Odluke o vrijednosti boda.

- Članak 2. Nacrta Odluke o vrijednosti boda komunalne naknade koja se nalazi na savjetovanju sa zainteresiranom javnošću do 21. studenog 2018. godine glasi: „Vrijednost boda za obračun komunalne naknade iznosi 0,50 kuna po četvornom metru (m2).“ Navedena vrijednost odnosi se na mjesečnu razinu. S obzirom na to da je Udruga gradova dana 25. listopada 2018. godine uputila dopis koji navodi da je vrijednost boda potrebno odrediti na godišnjoj razini nova vrijednost boda za obračun komunalne naknade na godišnjoj razini dobit će se množenjem predložene mjesečne vrijednosti s 12 odnosno 0,50 x12 =6,00 kuna po četvornom metru - navodi se u dodatnom obrazloženju.