Očistite nogostupe da vas snježna idila ne bi "lupila po novčaniku"

Očistite nogostupe da vas snježna idila ne bi "lupila po novčaniku" Foto: Krešimir Đurić

Snijeg sa sobom najčešće donosi probleme u prometu, no s druge strane razvesele mu se oni najmlađi te svi ljubitelji pahuljica i idiličnih snježnih prizora.

Za one malo starije, tu su i "zimske radosti" druge vrste - čišćenje nogostupa, a snijeg koji je noćas ponovno padao pobrinuo se da i danas uzmemo lopate u ruke. Prema Odluci o komunalnom redu grada Varaždina, vlasnici ili posjednici građevina, poslovnih prostora i građevinskog zemljišta uz javne prometne površine, dužni su organizirati ili osobno ukloniti snijeg i led s nogostupa razvrstanih i nerazvrstanih cesta u cijeloj dužini čestice zemljišta na kojoj se nalazi građevina koju koriste.

varazdin-snijeg-ciscenje_1.JPG

Uklanjanje snijega i leda mora se obavljati najmanje u širini od 2 m, osim ako nogostup nije uži od toga. Nakon uklanjanja snijega i leda, nogostup je potrebno posipati solju, sipinom, piljevinom i sl. Također, nije dozvoljeno čišćenje nogostupa tako da se snijeg i led odlažu na očišćeni kolnik i slivnike kanalizacije. Vrijedi i spomenuti da je pravna ili fizička osoba, koja obavlja poslove uklanjanja snijega i leda s javnih prometnih površina, dužna čistiti kanalizacijske slivnike od leda i snijega radi omogućavanja otjecanja vode koja nastaje otapanjem snijega i leda.

varazdin-snijeg-ciscenje_2.JPG

Isto tako, vlasnici i posjednici stanova u stambenim građevinama dužni su uklanjati snijeg i led s parkirališta koje koriste, sa spremnika za odlaganje otpada i oko njih kako bi se omogućio pristup vozilima za odvoz otpada.

S uklanjanjem snijega mora se započeti odmah po početku padanja snijega i ako snijeg pada neprekidno, uklanjanje treba obavljati više puta dnevno tako da se održi sigurna prohodnost i promet. Led s javnih prometnih površina mora se uklanjati ili posipavati čim nastane.

varazdin-snijeg-ciscenje_3.JPG

Ne smijemo zaboraviti da su vlasnici i posjednici građevina koje su neposredno uz javnu prometnu površinu, čija krovišta su kosinom postavljena prema toj javnoj prometnoj površini, dužni osigurati uklanjanje snijega i leda s takvih krovova kad postoji opasnost odrona i ugrožavanja sigurnosti prolaza i prometa. Vlasnici takvih građevina dužni su u slučaju takve opasnosti odmah na svakom kraju građevine postaviti letve ili slično, dužine 3 do 4 m, s vidljivim i čitkim znakom upozorenja "opasnost od odrona snijega i leda". Nije dozvoljeno uklanjanje takvih prepreka i upozorenja dok traje opasnost, njihovo oštećivanje i premještanje.

varazdin-snijeg-ciscenje_5.JPG

Nije naodmet ponoviti da je za vrijeme padanja snijega, radi omogućavanja uklanjanja snijega, zabranjeno parkiranje vozila na kolnicima i nogostupima.

Spomenimo i odredbe koje se tiču onih građana koji zanemaruju svoje obaveze - novčanom kaznom u iznosu od 2.500 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako ne uklanja snijeg i led s nogostupa i s parkirališta, te ako ne uklanja snijeg i led s krova i ne postavi snjegobrane, kazna za fizičku osobu obrtnika i osobu koja obavlja drugu samostalnu djelatnost kazna iznosi 1.250 kuna, a za fizičke osobe kazna iznosi 500 kuna.

Snježna idila mogla bi nas, dakle, "lupiti po novčaniku" - od kazni ako nemamo zimsku opremu na vozilima ili ako vozila nismo očistili od snijega, do kazni za neočišćene nogostupe.

varazdin-snijeg-ciscenje_4.JPG

varazdin-snijeg-ciscenje_6.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.