O poslovanju i radu u Austriji: Poželjno je da građani odlaze na privremeni rad

M.P./Varaždinske vijesti | 28.2.2017. u 18:16h | Objavljeno u Aktualno

O načinu poslovanja u Austriji i mogućnostima upućivanja radnika na privremeni rad u Austriju mogli su doznati mnogobrojni zainteresirani poslodavci na današnjem skupu koji su organizirale Županijska komora Varaždin i Hrvatsko-austrijska trgovinska komora.

Predavanje je održala mag. Ivana Deutsch iz odvjetničkog ureda sa sjedištem u Klagenfurtu koja je okupljene upoznala sa samim postupkom prijave, postupkom dobivanja potvrde o upućivanju, postupkom za dobivanje radne dozvole te mogućim kontrolama i kaznama.

- Austrija je država u kojoj vrijede isti zakoni za Hrvate, Slovence, Austrijance i ostale i svi oni ondje mogu imati svoja poduzeća i normalno raditi. Upravo smo stoga organizirali ovaj skup kako bismo ljudima ukazali na moguće mentalne barijere koje si postavljaju, ali i ukazali na one pravne - napomenuo je pak predsjednik ŽK Varaždin Čedomil Cesarec.

Što se pak tiče upućivanja hrvatskih radnika na privremeni rad u Austriju, ističe da im nije cilj da ondje ostanu za stalno.

- Nije nam u interesu da naši građani za stalno odlaze raditi u inozemstvo, ali nam je u interesu da Europsku uniju počnemo shvaćati kao jedan širi okvir u kojem živimo i radimo te da je poželjno da naši ljudi odlaze na privremeni rad u cijelu EU. Tamo neka rade svoj posao, što im je i omogućeno, i neka zarađuju novac, ali da žive u Hrvatskoj i ovdje stvaraju obitelj - istaknuo je Cesarec.

Slavko Begić, glavni opunomoćenik Hrvatsko-austrijske trgovinske komore, ističe pak da se hrvatski radnici, naročito u Austriji i Njemačkoj, smatraju izuzetno kvalitetnim radnicima.

- Brzo se uklapaju u uvjete života tih dviju zemalja tako da je to vrlo perspektivno. Naravno, plaće u Austriji su i do tri puta veće nego u Hrvatskoj pa možete zamisliti i interes hrvatskih radnika za rad u toj zemlji. Austriji su inače najpotrebnija zanimanja u području graditeljstva, turizma, metalne industrije i automobilske industrije, osobito u Štajerskoj, gdje je ta industrija vrlo jaka. Primjerice, svaki dan 5.000 Slovenaca putuje iz Maribora u Graz da radi u njihovoj automobilskoj industriji. To su grane koje su u Austriji u velikom razvoju, tako da mislim da je to područje zanimljivo i Hrvatima - rekao je Begić.

Međutim, u Austriji trenutno postoje zanimanja za koja je teško dobiti radne dozvole s obzirom da je Austrija prilikom ulaska Hrvatske u EU uvela restrikcije za pojedina zanimanja u trajanju od sedam godina.

- Nije da je u pojedinim zanimanjima zabranjeno zapošljavanje već su za neka potrebne određene radne dozvole. Graditeljstvo je jedno od takvih grana djelatnosti gdje još postoje restrikcije. Međutim, sve se to da riješiti. Naime, u tim slučajevima austrijski poslodavac mora od svog ureda za rad tražiti suglasnost i dozvolu za tog radnika, dok kod drugih zanimanja naš radnik može direktno zatražiti dozvolu rada. Kod ovih zanimanja koja su na listi restrikcija treba ići preko austrijskog poduzetnika - pojasnio je Begić.

No, niti Hrvatsko-austrijskoj trgovinskoj komori nije cilj da Hrvati u Austriji ostanu živjeti.

- Upravo je svrha ovoga skupa da se našim radnicima pojasni da mogu odlaziti u Austriju i raditi ondje određeno vrijeme ili mogu ondje odlaziti raditi svaki dan, kao što Mađari svakodnevno dolaze u Varaždin raditi u automobilsku industriju ili kao što Slovenci putuju u Graz. Cilj nam je da naši radnici odavde lako mogu odlaziti raditi u Austriju privremeno, čak i svakodnevno, no ne da ostanu tamo živjeti već da im omogućimo da ondje rade u zanimanjima koja su tražena - zaključio je opunomoćenik Hrvatsko-austrijske trgovinske komore.

skup1

 

Označeno u