NL Ivana Čehoka: Daleko smo najskuplji grad po cijenama gradskih nameta Foto: Martin Novosel

NL Ivana Čehoka: Daleko smo najskuplji grad po cijenama gradskih nameta

| 15.3.2024. u 10:11h | Objavljeno u Aktualno

Sljedećeg tjedna, 19. ožujka, održat će se sjednica Gradskog vijeća Varaždina na kojima će se glasati o rebalansu proračuna, a o aktualnim temama o kjima će biti riječ na toj sjednici govorili su danas na novinarskoj konferenciji predstavnici Nezavisne liste Ivana Čehoka, Ivan Čehok i Mario Lešina. Čehok se još jednom osvrnuo nezadovoljno na povećanje poreza Grada Varaždina.

- Umjesto da smanjimo poreze i na taj način ljudima omogućimo da imaju veću plaću za iznos prireza, kada imamo visok fiskalni rast, mi smo povećali još porez na dohodak do razine koja je 10 posto prireza i građane još više opteretili. No prava uskrsna čestitka tek dolazi jer stižu rješenja o komunalnoj naknadi koja će biti 25 posto viša. Na sve ove poraste prihoda, mi ćemo još više opteretiti građane s 25 posto. Bosilj to radi s neviđenim cinizmom jer tvrdi da tih 25 posto jest porast, ali da je to rezultat odgovornosti i marljivosti gradske vlasti jer da bi povećanje trebalo biti još veće. Zamislite umirovljenika koji će dobiti te račune - istaknuo je Čehok.

Čehok je naglasio da se još povećala i cijena odvoza otpada te cijena vrtića, smatrajući da je Varaždin uz sva ta povećanja, postao jedan od najskupljih gradova za život u Hrvatskoj.

- Daleko smo najskuplji grad po cijenama gradskih nameta uz Zagreb. Što rade drugi gradovi? Spuštaju cijene gradskih nameta jer imaju rast prihoda proračunskih sredstava jer imaju sredstava iz EU fondova. Pogledajte samo gradove poput Osijeka, Šibenika, Samobora ili malog Ludbrega, koji imaju nevjerojatan porast EU novaca pa smanjuju opterećenja nameta. Grad u tri godine nema niti jedan veći projekt, a jedini veći projekt koji bi mogao biti uskoro odobren, najranije kad će početi bit će tek 2025. godine. Mi smo četiri godine potrošili uzalud bez da smo dobili ijedan veći projekt. S time da neki fondovi 2027. godine više neće biti dostupni, ako smo potrošili četiri godine vremena i nemamo EU novaca, a 2027. godine više nećemo moći koristiti, koliko nam vremena onda ostaje - istaknuo je Čehok.

Smatra da se komunalni standard zapustio, navodi da aktualna vlast nije uspjela dovršiti niti jedan komunalni projekt.

- Ulica Tina Ujevića je jedina koja je asfaltirana u cijelosti, Trenkova nije u cijelosti, u Kućanu također nije, a građanima namećemo još povećanje od 25 posto. Još jedan primjer je sortirnica. Ostavili smo im gotov projekt, a oni taj projekt nisu uspjeli ostvariti. Tvrtka kćer Čistoće se javila na natječaj za gospodarenje otpadom, a oni nemaju dozvole za to, a nemaju ni uvjeta odnosno iskustva rada jer trebaju barem pet godina. Ostavili smo im projekt prihvatilišta odnsono skloništa za životinje, napravio ga je Zagreb prema našem modelu, a mi ne samo da nismo napravili taj projekt, poderali smo taj projekt, a sad se zovu građani da kažu što da se radi u Belim Kipima - spomenuo je Čehok. 

Ivan_Cehok_1.jpg

Još jednom je naglasio i projekt Kućanske rampe, kao i Supilove-Wissertove gdje je prometno rješenje naišlo na protivljenje dijela građana koji smatraju da će se količina prometa povećati kamionskim prijevozom.  Mario Lešina je istaknuo točku o novoj upravnoj zgradi Parkova koji smatra da neće dovesti do uštede.

- Nema apsolutne nikakve analize o uštedi poslovanja, a mi odlučujemo o zaduženju za zgradu od 1,5 milijuna eura na vlastitom zemljištu. Tu se onda može očekivati cijena Parkova jer se samo tako može otplatiti cijena kredita. Zašto se gradi ta zagrada, samo da nekome bude udobnije? Ne vidim nikakvog razloga i nema simulacije kakve će to uštede donijeti, a dignut će se vjerojatno cijene održavanja groblja - istaknuo je Lešina.