NEVJEROJATNO Na ultrazvuk dojke čeka se više od 12 mjeseci!?

| 22.10.2018. u 16:01h | Objavljeno u Aktualno

Rak dojke jedna je od najsmrtonosnijih bolesti današnjice, a gotovo svaka četvrta žena, koja oboli od raka, obolijeva upravo od tog karcinoma s kojima se samo u jednoj godini sučava više od 2.500 žena u Hrvatskoj. Nažalost, dio njih podlegnu toj opakoj bolesti. Stoga je razumljivo da se svakog listopada velikim kampanjama ukazuje na nužnost preventivnih pregleda jer se smrtnost smanjuje zahvaljujući pravovremenom otkrivanju i liječenju raka dojke. Prevencija i redovita briga za zdravlje ključ su smanjenja oboljelih od raka dojke, kao i razne akcije koje na to pozivaju, no što je s praksom?

U redakciju Varaždinskih vijesti javila se zabrinuta čitateljica, koja je upozorila na predugu listu čekanja za ultrazvučni pregled dojke u varaždinskoj bolnici.

- Danas sam se htjela naručiti u Općoj bolnici Varaždin na ultrazvuk dojke. Prvi slobodan termin je u prosincu 2019. godine! Ovo je sramota! Zbog čega je takva lista čekanja - upitala je naša čitateljica (podaci poznati redakciji).

Da je informacija o podužim listama čekanja točna, potvrdila nam je predsjednica Mammae kluba Marija Hrašćanec.

- Točno je da se na ultrazvuk dojke u varaždinskoj bolnici čeka više od godine dana. Javlja nam se mnogo žena zbog toga, ali ne samo zdrave žene koje bi htjele napraviti ultrazvuk dojke, već i žene koje imaju onkološki problem i koje su već bile operirane. Čak i one čekaju više od godine dana na termin za pregled - tvrdi predsjednica Mammae kluba Varaždin.

Koje je rješenje ovog problema i zašto se to događa, pitali smo ravnatelja Opće bolnice Varaždin Nenada Kudelića, no do završetka ovog izdanja odgovor nismo dobili.

Da problem uistinu postoji, govori i podatak da neki liječnici opće prakse pacijenticama daju hitne uputnice za ultrazvučni pregled dojke, no svejedno, i one čekaju na termin mjesecima, što se tumači time da je u varaždinskoj bolnici ostala svega jedna liječnica koja obavlja ultrazvučne preglede dojki. Je li tome tako znat će se nakon što se bolnica očituje.

Sve o ovoj temi pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti