Neven Bosilj: Rješavanje otpada treba biti zajednički cilj i lijevim i desnim političkim opcijama

| 12.9.2016. u 18:21h | Objavljeno u Aktualno

Iako nisam gradski vijećnik, osobno sam želio biti član povjerenstva jer više nisam mogao gledati neaktivnost dionika ove sage i aktivno sam inicirao i sudjelovao u izradi postojećeg rješenja, kaže Neven Bosilj, član povjerenstva koje je pripremilo prijedlog za bale, uoči sjednice varaždinskog ogranka SDP-a, koji pak će svoj stav zauzeti u utorak.

– Kako se na državnoj razini političari često vraćaju u ‘41. i ‘45., tako u ovom slučaju previše spominju prošlost i naše lokalne „ustaše i partizane“, odnosno što je uradio Čehok, što Čačić. To je potpuno kontraproduktivno. Treba se usredotočiti samo na aktualnu situaciju, koja je kristalno jasna: nepotpisanu koncesiju Zajednice ponuditelja s cijenom od 1.003 kune po toni, za koju je DKOM pravomoćno potvrdio da je zakonita, obvezujuću odluku Gradskog vijeća iz 2013. i nedavnu tužbu koncesionara na 97 milijuna kuna zbog nepotpisivanja ugovora koja postaje aktivna u slučaju neprihvaćanja izmjene i potpisivanja koncesijskog ugovora s novom cijenom od 725 kuna po toni – ukazuje Bosilj.

- Gradsko vijeće može odbiti ovaj prijedlog, što znači započinjanje postupka za raskid koncesije i aktiviranje tužbe od 97 milijuna kuna. Prema odvjetničkim uredima koje smo kontaktirali, Grad će sigurno izgubiti tužbu. No neće morati platiti ukupnu cijenu tužbe, već izgubljenu dobit koju će procijeniti sud, koja po procjenama iznosi nekoliko desetaka milijuna kuna. Također, prema iskustvu iz prethodnog procesa raskidanja koncesije, bale koje su predmet koncesije, ostaju imobilizirane do kraja procesa, a to je barem dvije do tri godine – dodaje Bosilj.

Opširnije pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti...