Neven Bosilj: Ako se glasa protiv proračuna, to je onda čisto politikantstvo Foto: Martin Novosel

Neven Bosilj: Ako se glasa protiv proračuna, to je onda čisto politikantstvo

| 9.12.2021. u 11:24h | Objavljeno u Aktualno

Sutra je na rasporedu 7. sjednica Gradskog vijeća Varaždina na kojemu će glavna točka dnevnog reda zasigurno biti izglasavanje proračuna za 2022. godinu. Proračun je prošao sve potrebne odbore i u SDP-u su sigurni da će na glasanju te točke sutra imati dovoljno ruku.

- Od preuzimanja grada, napravili smo u ovih šest mjeseci jako puno toga. U fazi dogovaranja proračuna smo poslali pozive prema svim strankama i pojedincima u Gradskom vijeću. Razgovarali smo s listom Dubravke Novak, Reformistima, HDZ-om, dok se predstavnik Nezavisne liste Ivana Čehoka ispričao, a Patafta ne razgovara s nama, ali smo u tom procesu razgovarali otvoreno i konstruktivno i uvrstili sve prijedloge od strane nezavisne liste Dubravke Novak, HDZ-a kao i NS Reformista. Smatramo da nema nikakvog razloga da se proračun ne donese - rekao je Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika i predsjednik gradske organizacije SDP-a, na današnjoj novinarskoj konferenciji SDP-a.

- Ovo je naš prvi proračun i s obzirom da su nam građani u svibnju na izborima dali povjerenje, očekujem minimum političke kulture od gradskih vijećnika da poštuju odabir građana i da nam dozvole raditi - naglasio je Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždina.

Također je naglasio da nitko nije priložio amandman na proračun pa prema tome, nema smisla da netko sutra glasa protiv njega, iako je to već naglasila Nezavisna lista Ivana Čehoka.

- Od svih gradskih vijećnika u zakonskom roku nije podnesen ni jedan amandman. Ako netko glasa protiv proračuna, nemaju nekakav valjani razlog osim čistog politikanstva - objasnio je Bosilj.

U proračunu je najavljeno smanjenje prireza s 10 na 7,5 posto, porez na potrošnju s 3 na 2 posto, nalazi se u njemu projekt sortirnice vrijedan 35 milijuna kuna koji počinje s izgradnjom nakon Nove godine, nalazi se i drugo reciklažno dvorište, a Bosilj je naglasio da će sam predložiti amandman u proračun zbog radova na zaštitnom nasipu Plitvice od Jalkovca do Brezja da uđe u plan Hrvatskih voda.

- Onaj koji glasa protiv ovog proračuna protiv je interesa građana - rekao je Bosilj.

Bilo je nesuglasica s platformom Budimo grad oko proračuna, što su naglasili na novinarskoj konferenciji u utorak, oko cijena vrtića i vaučera za djecu.

- Ono što smo vidjeli u proračunu je da se cijene povećavaju iznosi kojim će biti subvencionirani privatni vrtići, ali ne vidimo da će cijene biti jednake. Treći zahtjev je bio da se uvedu vaučeri za djecu predškolske i školske dobi u iznosu od 100 kuna mjesečno koji bi iskoristili za neku sportsku, kulturnu ili neku drugu aktivnost - objasnio je Dražen Čelar na konferenciji za novinare u utorak.

- Gradonačelnik će u petak predati i amandman za vaučere za djecu za sportske i kulturne aktiuvnosti - rekao je Marković danas i ustvrdio da su se usuglasili sa željama iz platforme Budimo grad koji su u utorak ustvrdili da nisu sigurni da li će podržati proračun sutra.

SDP.jpg