Gradsko vijeće Varaždin: Na aktualnom satu o balama, Wisertovoj, vrtiću u Hrašćici, aglomeraciji...

| 20.12.2023. u 14:23h | Objavljeno u Aktualno

Počela je sjednica Gradskog vijeća Varaždina, a među mnogim upitima gradskih vijećnika na aktualnom sati, najviše upita je bilo oko zbrinjavanja bala pa je tako Aranka Oreški (HDZ) postavila pitanje oko zašto se ranije nije osigurao čitav financijski iznos za zbrinjavanja bala, odnosno da se tek dopisom župana Anđelka Stričaka 9. studenog kojeg je uputio Vladi RH osigurao čitav iznos oko zbrinjavanja bala preko Fonda za zaštitu okoliša.

- Danas će biti dosta vezano uz bale u Brezju, ali podsjetimo se kakav je bio hodogram zadnjih dana. Prije nego što je donijeta odluka Vlade RH 16. studenog, u ožujku je otišao dopis ministru Davoru Filipoviću kojeg je potpisao Marin Bosilj, načelnik općine Sveti Ilija, a potpisali su ga i načelnici općina Petrijanec, Trnovec Bartolovečki, Vinica te ostali koji imaju otpad na Brezju. Odgovor koji smo imali u travnju je da nemaju zakonske mogućnosti da to isfinanciraju. Već tada smo im ukazali na mogućnost kojeg je pronašla moja pravna služba da mogu to u 100 postotnom iznosu isfinancirati. Moram reći da su se Predrag Štromar i Damir Habijan trudili da se to pitanje riješi, a župan Stričak se priključio na zadnji vlak da se to riješi te spominjati njega u pozitivnom rješavanju bala je stvarno deplasirano. Farsa u kojoj je župan Stričak poslao dopis dva dana prije sjednice Vlade RH kada je sve bilo rješeno i dogovoreno je smiješno - istaknuo je gradonačelnik Neven Bosilj.

Bosilj je također naglasio da će dobiti garanciju Erste banke početkom 2024. godine kojom će tek tada moći dobiti ugovor od Fonda oko 100-postotnog financiranja za zbrinjavanje bala, a ugovor bi se potpisao početkom iduće godine.

- Dobili smo 11. verziju ugovora između Grada Varaždina i Fonda jer odvjetnički uredi to dogovaraju, a cijeli ugovor se sastoji u tome da se Fond i Država ograđuju od bilo kakvih negativnih stvari koje se mogu dogoditi kod zbrinjavanja bala temeljem sporova. Sve što radimo i spašavamo oko bala, sve su to repovi od vaših (Ivan Čehok) mahalojki iz 2008. godine i nesretne koncesije iz 2013. godine - istaknuo je Bosilj koji je odgovorio tako i na nezadovoljni upit Ivana Čehoka oko plaćanja troška odvjetnicima koji su u konačnici izgubili spor oko ugovora iz 2008. godine između Varkoma i T7 VIS (danas T&H Invest) gdje je Visoki trgovački sud Hrvatske poništio presudu Trgovačkog suda u Varaždinu iz prosinca 2022. godine koji je taj ugovor proglasio ništetnim.

Ivan Čehok je također postavio upit za podvožnjak u Wisertovoj, odnosno naglasio je da su građani u tom kvartu nezadovoljni jer ih se nije pitalo što misle o tome te da će doći do prometa teretnih vozila, a navodno su pokrenuli i peticiju protiv tog rješenja.

- Shvaćam da pokušavate puntati ljude da se ništa ne bi riješilo, ja u petak imam sastanak s predstavnikom ljudi koji se bune. Ovo je jedan ozbiljan projekt, imamo izvođača, pravomoćnu lokacijsku dozvolu, žalili su se drugi DKOM-u, a očekujemo da će se žalba riješiti do kraja ove ili početkom druge godine. Cijeli projekt je usklađen s Hrvatskim cestama i Hrvatskim željeznicama. Hrvatske ceste rade još jedan nadvožnjak, rade treću i četvrtu traku imeđu dva rotora kod židovskog groblja i Bauhausa i rade veliki rotor nakon nadvožnjaka gdje će se cesta odvajati za Kućan Marof, a mi smo već počeli projektirati cestu koja će prolaziti kraj trafostanice na taj rotor. Hrvatske ceste su uložili milijune u projektnu dokumentaciju. To je jedino moguće rješenje koje postoji - odgovorio je Bosilj Čehoku i naglasio da neće biti kamionskog prometa, ali da će se povećati promet osobnih vozila.

Bilo je upita i oko projekta izgradnje vrtića u Hrašćici.

- Vrtić u Hrašćici se intenzivno gradi. Tvrtka Kontura ima rok do 30. rujna 2024. da se izgradi, naš cilj je da se završi do 31. kolovoza 2024. godine jer odmah iza nove godine radimo javnu nabavu za namještaj i sve ostalo. Vjerujem da će biti sve gotovo do tada i da nećemo imati nekakvih problema oko toga - istaknuo je Bosilj.

Također je upućen upit oko toga kada bi se u pogon konačno mogla staviti sortirnica Motičnjak.

- U ovom trenutku je završeno javno savjetovanje za natječaj upravitelja sortirnice, a on će biti objavljen početka godine. Na to nas je obvezao Fond i nismo mogli to samo dati Čistoći ili nekome, nego mora ići javni natječaj i može se javiti bilo tko. Ja vjerujem da će se javiti Čistoća. On će biti objavljen u veljači, a očekujem da će od 1. ožujka krenuti u rad s odabranim direktorom - istaknuo je Bosilj.

Aglomeracija čeka dovršetak projekta, a posebno je bio sporan dio oko pročistača zbog kojeg je podignuta i optužnica protiv predsjednika GK Grupe, Željka Gotića. Upit oko dovršetka aglomeracije postavio je Leonard Sekovanić.

- Operativni program je trebao biti gotov do 2020. godine, ali sada ide tzv. faziranje i imamo rok da napravimo pročistač do kraja 2027. godine. Nismo do kraja napravili aglomeraciju što se tiče svih linijskih pravaca, ostaje za ishoditi četiri uporabne dozvole od A1 do A4, a ostaje još pročistač. Donijeli smo novu odluku oko izvođača radova pročistača, ponovno smo odabrali GH Holding jer je 5 milijuna eura jeftiniji od Škrabaga, a Škrabag je ponovno uložio žalbu i to sve stoji na DKOM-u. Uvjeravaju me da je naša odluka dobra i potkrijepljena i vjerujem da će DKOM to uskoro potvrditi, a najkasnije bi trebao biti gotov za dvije i pol godine i da nećemo prekoračiti rokove - zaključio je Bosilj.