G. Habuš: Nema saznanja da bi gradski službenici razgovarali s policijskim

Ivica Kruhoberec | 28.10.2016. u 14:44h | Objavljeno u Aktualno

- Nemam saznanja da bi službenici Grada Varaždina razgovarali s policijskim službenicima povodom prijave koju je u vezi obračuna plina podnio vijećnik Zlatan Avar, niti sam osobno u vezi toga razgovarao - rekao nam je danas varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

Dan ranije pojavili su se, naime, napisi kako se u vezi s time provode istražne radnje, pri čemu se navodilo da u prilog prijave ide i nalaz unutarnje revizije Grada Varaždina.

- Unutarnja revizija podnijela je izvješće još u ljetu. Točan naziv izvješća je „Procjena učinaka nakndanih poslovnih događaja proizašlih iz zaključenih Ugovora o opskrbi plinom između Grada varaždina kao krajnjeg kupca i opskrbljivača Termoplin d.d. varaždin i Međimurje plin d.o.o. Čakovec”, upozorava gradonačelnik dodajući da je dokument od 19. kolovoza ove godine.

Navodi revizorskog mišljenja ozbiljno su shvaćeni, ali, kako naglašava, još uvijek je preuranjeno govoriti o bilo kakvom oštećenju gradskog proračuna.

- Je li i, ako jest, kolika šteta nastala Gradu Varaždinu, ovlašten je utvrditi samo i isključivo sud, pa se u tom pogledu, mišljenje revizora mora promatrati s određenom dozom rezerve i pričekati utvrđenja za to nadležnih institucija. Između ostalog, i rješenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, kojoj se Grad obratio odmah nakon primitka predmetnog revizorskog mišljenja, a koja ima utvrditi je li došlo do povrede Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja, odnosno nezakonitosti prilikom samog formiranja cijena ponuđenih u provedenim postupcima javne nabave, ukazuje Habuš.

Napominje da svaki građanin ima pravo pa i dužnost prijaviti nadležnim institucijama ukoliko ima ikakvih sumnji u počinjenje kaznenog djela za koje se progoni po službenoj dužnosti.

- Avar je to svoje pravo i iskoristio, a Grad Varaždin će sa svoje strane u najvećoj mogućoj mjeri surađivati s nadležnim državnim odvjetništvom, kao što je uostalom to činio i do sada. Bilo kakvi daljnji komentari istrage u tijeku bili bi ne samo suvišni, već i nezakoniti s obzirom da se, sukladno Zakonu o kaznenom postupku, radi o postupcima koji imaju oznaku tajnosti - upozorava Habuš dodajući da će Grad Varaždin će svoja prava i interese ostvarivati putem suda, neovisno o tome što je riječ o trgovačkom društvu u njegovu većinskom vlasništvu, ukoliko nadležne institucije utvrde kako je bilo nezakonitosti.

Označeno u