Nema dovoljno visokoobrazovanih, ali nije dobro ni kada učenici idu na fakultet

IHR/Varaždinske vijesti | 11.3.2019. u 16:46h | Objavljeno u Aktualno

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nakon sedam godina konačno je odlučilo što će biti s eksperimentalnim strukovnim gimnazijama, i to tako da ih je - ukinulo! Tako više u novoj školskoj godini neće biti upisa u prve razrede eksperimentalnih programa strukovnih gimnazija, među kojima su Tehnička gimnazija u Elektrostrojarskoj školi, Zdravstvena gimnazija u Medicinskoj školi te Ekonomska i turistička gimnazija u Gospodarskoj školi Varaždin.

Odgovora nema

Ova odluka, koja je donijeta krajem prošle godine, ogorčila je Igora Kosa, ravnatelja Elektrostrojarske škole. Ministarstvo je, navodi, odluku donijelo jer je trebalo nešto odlučiti, ne uzimajući u obzir prave činjenice.
- Ministarstvo nas u dopisu iz prosinca prošle godine obavještava da se ukida eksperimentalni program gimnazija temeljem mišljenja Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala. Uputio sam dopis u kojem sam zatražio odgovor temeljem čega je Vijeće donijelo takvo mišljenje. Međutim, odgovor do danas nisam dobio – veli nam Kos.
U Ministarstvu ističu da je spomenuto Vijeće zaključilo da programi strukovnog obrazovanja nemaju opravdanost za uvođenje u redoviti sustav srednjoškolskog obrazovanja jer im svrha i koncept nisu jasno definirani, a Povjerenstvo za utvrđivanje izvodljivosti programa utvrdilo je da su programi strukovnih gimnazija relevantni za nastavak obrazovanja, ali ne i za uključivanje u tržište rada s obzirom da se procjenjuje kako se njima ne stječe dovoljno posebnih strukovnih kompetencija za rad.
- To je zanimljivo jer Povjerenstvo, koje je prije dvije godine bilo i kod nas, je zamjerilo što u programu piše da se učenici mogu zaposliti – veli Valentina Šinjori, razrednica učenicima drugog razreda Tehničke gimnazije.

                Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...