Neka hrana jeftinija, a nekima i plin? Foto: Ilustracija/Pixabay

Neka hrana jeftinija, a nekima i plin?

Ivica Kruhoberec | 21.2.2022. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Nakon najavljenog snižavanja PDV-a na dio prehrambenih i još nekih proizvoda, čije cijene neki trgovci snizuju već ovaj tjedan, doći će do porasta cijene energenata, ali za neke bi plin mogao biti - jeftiniji!
Iako potonje na prvi pogled izgleda nemoguće, uzmu li se u obzir trenutne cijene plina u EU, to bi se uistinu moglo dogoditi kod nekih opskrbljivača, i to zahvaljujući ugovorima te paketu mjera Vlade, točnije potpora za plin i struju te smanjenju stope PDV-a za energente, hranu i dr.

Konzum je već ovog ponedjeljka snizio cijene više od tisuću artikala, a drugi, među kojima je i TP Varaždin, sniženje najavljuju u ožujku, odnosno travnju. Za koliko, to će se tek trebati vidjeti. Predstavljajući 4,8 milijardi kuna vrijedan paket mjera a ublažavanje rasta cijena energenata u EU, predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je snižavanje na 5 posto postojeće stope od 13% na svježe meso, ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječju hranu i troškove u poljoprivredi – sadnice, gnojivo, pesticidi.

I stopa PDV-a na maslac i margarin past će s 25% na 5%, a na higijenske uloške i tampone s 25% na 13%. Uz to, najavljen je i PDV od 5% na ulaznice za sportske, kulturne i ostale priredbe, a na pelet, briket, sječku i ogrjevno drvo 13%. 

- Ne vjerujem da 99,99 posto trgovaca neće sniziti cijene, ako se smanji PDV, veli Denis Čupić predsjednik Udruge trgovine i logistike...

 Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...