Ne stišava se ogorčenje računima za odvoz otpada, Varaždinci najavljuju prosvjed

Napisao/la: -
Ne stišava se ogorčenje računima za odvoz otpada, Varaždinci najavljuju prosvjed Foto: FB Varaždinsko smeće

Ne stišava se ogorčenje Varaždinaca novim računima za odvoz otpada, koji su za rujan, s početkom odvoza bio-otpada, bili dva do tri puta veći od onih početkom godine. Zbog računa, ali i načina sakupljanja otpada, osnovana je i Facebook grupa “Varaždinsko smeće”, čiji broj članova iz dana u dan vrtoglavo raste. Navodeći da drugi imaju bolje uređeni sustav prikupljanja otpada, kao Međimurje, neki najavljuju čak i prosvjed.

Preloška iskustva

Preloški Pre-kom, koji otpad prikuplja i u općini Martijanec, svrstava se u vrh gospodarenja otpadom, budući da se, po stopi odvajanja otpada, čak šest općina i gradova u kojima prikuplja otpad nalazi među 10 najboljih u Hrvatskoj. Pre-komov cjenik primjenjuje se od 1. veljače ove godine, a cijena se, kao i u Varaždinu, određuje prema volumenu spremnika i broju pražnjenja te se također sastoji od fiksne cijene obavezne minimalne javne usluge, varijabilne cijene koja ovisi o količinu predanog miješanog komunalnog otpada te ugovorne kazne.

Fiksna cijena naplaćuje se prema volumenu ugovorenog spremnika za odvoz miješanog komunalnog otpada (MKO), s time da cijena za litru otpada ovisi o tome koristi li se i usluga odvoza bio-otpada. U tom slučaju cijena za 1 l iznosi 0,45 kn pa za kantu od 120 l fiksni dio iznosi 54 kune pa s jednim odvozom i uračunatim PDV-om od 13 posto iznosi ukupno 69,50 kn, a za dva odvoza 77,97 kn. Za korisnike s vlastitim kompostištem cijena 1 l je 0,37 kuna pa fiksni dio za kantu od 120 l iznosi 44,40. Cijena predaje MKO za jedan odvoz također ovisi o spremniku te se kreće od 3,75 kn (60 l) do 22,50 kn (360 l), a za kantu od 120 l iznosi 7,50 kn. Pritom jednočlana domaćinstva, povremeni korisnici i korisnici centra za socijalnu skrb mogu birati između spremnika od 60 do 120 litara, dvočlana domaćinstva od 80 do 240 l, a višečlana domaćinstva (tri i više članova) od 120 do 360 l.

Više o preloškom sustavu te problemima s fiksnim dijelom cijene pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Ivana Dreven

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.