Nataša Škaričić: Zdravstveni programi HDZ-a i SDP-a na jadnoj su razini

| 12.9.2016. u 16:43h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Nataša Škaričić zacijelo je najpoznatija hrvatska novinarka koja prati zdravstvo i medicinu, otvoreno i sveobuhvatno analizira uzroke njegove „bolesti“, koja se očituje u nedostatku novca, predugim čekanjima na pojedine zdravstvene usluge, korupciji, nezadovoljstvu pacijenata, ali sve više i liječnika. Upravo o potonjem započeli smo razgovor, u kojem smo se dotakli i zdravstvenih programa najvećih stranaka, poslovanja bolnica, radu farmaceutske industrije i drugih tema.

– Od ovog mjeseca liječnici obiteljske medicine trebali bi, sukladno preporukama s prošlomjesečne akcije smanjenja gužvi, primati pacijente uglavnom prema prethodnoj telefonskoj narudžbi i baš svakom posvetiti 20 minuta. Je li to opravdano, odnosno nužno?

– Načelno, jedan od moralnih defekata našeg zdravstva je taj što liječnici neprekidno i organizirano inzistiraju na discipliniranju oboljelih osoba. To je tim zanimljivije znamo li da je naš zdravstveni sustav izrazito paternalistički i autoritaran, pa je apsurdno pretpostaviti da su za stanje u zdravstvu odgovorni oni koji su u tom sektoru “de facto” bez prava glasa…

Opširnije pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti...