NAŠA POSLA Pritužbe na zapošljavanje po "stranačkom ključu" sestara u Domu zdravlja Foto: VV arhiva/Krešo Đurić

NAŠA POSLA Pritužbe na zapošljavanje po "stranačkom ključu" sestara u Domu zdravlja

| 12.8.2018. u 10:11h | Objavljeno u Aktualno

Zapošljavaju li se medicinske sestre u Domu zdravlja Varaždinske županije po stranačkoj pripadnosti?

Za čitatelja, čiji su podaci poznati redakciji, dvojbe nema jer u pismu navodi da je kod zapošljavanja u toj javnoj zdravstvenoj ustanovi bitna samo jedna stvar - biti član Narodne stranke - Reformisti, osobito nakon što je prošle godine predsjednikom Upravnog vijeća Doma zdravlja postao Velimir Sekol, odnosno od ožujka ove godine, kada je ravnatelj postao Renato Podbojec, obojica članovi spomenute stranke. Međutim, kako tvrdi, to nije sve.

Rad na određeno nije prednost

U pismu se, među ostalim, tako navodi da na natječajima za zapošljavanje u ordinacijama Doma zdravlja u Bednji,  Lepoglavi,  Cestici i Donjoj Višnjici posao nisu dobile medicinske sestre, koje već rade na određeno vrijeme kao zamjena, kao i da je u stomatološkoj ordinaciji zaposlena sestra, koje ranije nije radila u stomatološkoj ordinaciji, iako su se na natječaj prijavili i dentalni asistenti.

- Na zapošljavanje u Donjoj Višnjici utjecale su i stranačke i privatne veze. K tome, osoba koja je odabrana na natječaju nije još ni počela raditi, a već se priča da je zatražila premještaj u Varaždin, kao patronažna sestra, zbog čega će se druge sestre premještati - napominje se u pismu.

Ravnatelj Doma zdravlja odgovara da pravo prednosti kod zapošljavanja, na što se u prijavi na natječaj potrebno pozvati, reguliraju Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, Zakon o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata, Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i Kolektivni ugovoru za državne službenike i namještenike, kao i da osoba može imati prednost u odnosu na ostale kandidate samo pod jednakim uvjetima.

- Pravo prednosti ni jednim propisom nije zajamčeno osobama, koje su već zaposlene na određeno vrijeme. U Bednji se na natječaj prijavilo 19 kandidata, a uvjetima natječaja udovoljavalo je njih 12. Natječaj za stomatološku ordinaciju u Lepoglavi bio je raspisan za medicinsku sestru ili tehničara, odnosno dentalnog asistenta, što je u skladu s propisima, a odabrana kandidatkinja ima ukupno više od 26 godina radnog staža u zdravstvenim ustanovama - napominje ravnatelj Podbojec, ujedno ukazujući da su u Domu zdravlja prije ožujka 2018. ugovori o radu na određeno vrijeme bili gotovo pravilo, iako Zakon o radu propisuje suprotno.

dom2.jpg

”Red, rad i disciplina”

Što se tiče Cestice, Podbojec ističe da patronažnim sestrama, koje su imale ugovor o radu na određeno kao zamjena, ugovor nije raskinut, već je, zbog smrti patronažne sestre koju su mijenjale za vrijeme bolovanja, sukladno zakonskim odredbama, došlo do prestanka radnog odnosa.

- Ispražnjeno radno mjesto može se popuniti raspisivanjem natječaja za novo zapošljavanje ili internim premještajem, što je omogućava Ugovor o provođenju primarne zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja, zaključen između Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Doma zdravlja Varaždinske županije 4. lipnja 2018. godine - kaže Podbojec.

Što se tiče zapošljavanja medicinske sestre/tehničara u Višnjici, Podbojec kaže da akt zasnivanja radnog odnosa nije Odluka o odabiru, već je to ugovor o radu, koji još nije sklopljen pa odabrana osoba još nije počela raditi, dok stranačke i privatne veze osobe odabrane na natječaju nije želio komentirati. Ujedno je naveo da se sukladno važećim aktima, zbog organizacije rada i potreba posla, svakog radnika može, prema njegovoj stručnoj spremi, preraspodijeliti na odgovarajuće radno mjesto.

- Što se tiče komentara da se zapošljavanje provodi po stranačkoj pripadnosti, odgovor je negativan. Niti u jednom natječajnom postupku od kandidata nije zatraženo političko izjašnjavanje - rekao je Podbojec.

Posebno naglašava da je Dom zdravlja započeo niz projekata, koji će pridonijeti poboljšanju zdravstvenog sustava Varaždinske županije.

- Drugim riječima, red, rad i disciplina te poštivanje propisa u Domu zdravlja. Zaključak se nameće sam od sebe - zaključuje Podbojec.