Napad nožem u varaždinskom prenoćištu: "Nije bilo nikakvih naznaka, bila je povučena" Foto: VV arhiva

Napad nožem u varaždinskom prenoćištu: "Nije bilo nikakvih naznaka, bila je povučena"

| 20.12.2023. u 20:18h | Objavljeno u Aktualno

Nemili događaj u varaždinskom prenoćištu za beskućnike potresao je 19. prosinca ne samo Varaždin, već i cijelu Hrvatsku.

Naime, kako smo izvijestili, oko 10.10 sati u kuhinji prenoćišta 37-godišnjakinja je nožem napala i ozlijedila 31-godišnju djelatnicu prenoćišta i dvojicu korisnika (starosti 42 i 52 godine). Ozlijeđenima je liječnička pomoć pružena u Općoj bolnici Varaždin, a 37-godišnjakinju je privela policija.

Nešto kasnije iz bolnice su izvijestili da je djelatnica prenoćišta imala površinsku ranu te je otpuštena iz bolnice, dok su dvojica korisnika, koji su ubodeni nožem u vrat, odnosno trbuh, operirani i izvan životne opasnosti.

Već ranije boravila u prenoćištu

Što se tiče napadačice, iz Policijske uprave varaždinske su nam odgovorili da su 4. studenoga dobili dojavu djelatnika autobusnog kolodvora u Varaždinu da se u čekaonici od dan ranije nalazi ženska osoba, koja je najvjerojatnije beskućnica.

- Postupajući po dojavi, policijski su službenici u čekaonici autobusnog kolodvora zatekli 37-godišnjakinju, za koju je utvrđeno da je štićenica Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Područnog ureda Varaždin. Također je utvrđeno da ima adresu prebivališta na samoj adresi navedenog Područnog ureda. Kako nije zatečena u činjenju nikakvog kažnjivog ponašanja, a nema adresu prebivališta na kojem bi se nastanila ili adresu boravišta na kojem privremeno boravi, policijski su je službenici prevezli u prenoćište za beskućnike gdje je predana zaposlenicima koji su preuzeli brigu o njoj - pojasnili su iz policije.

Potvrdio nam je to i Nikola Dugandžić, predsjednik Udruge Novi put koja vodi prenoćište, te pojasnio što se sve točno događalo tog kobnog dana.

- Da, žena je iz Varaždina i bila je korisnica prenoćišta. Završila je fakultet, ali ima nekih psihičkih problema. Ovo je drugi put da je bila smještena kod nas, sada je bila nekih mjesec-mjesec i pol dana - pojasnio je.

nikola_dugandzic_prenociste_za_beskucnike_varazdin_vv_arhiva.JPG

Tog dana ništa nije ukazivalo da bi se moglo dogoditi nešto tako strašno.

Naprasno prekinuta predblagdanska atmosfera

- Sve je bilo normalno. Naši su korisnici s kolegicom, socijalnom pedagoginjom, kitili bor i izrađivali čestitke, kao što je i uobičajeno u ovo predblagdansko vrijeme. U jednom trenutku ta je žena valjda "pukla", udarila je kolegicu i uzela nož, ni ne znam otkud se stvorio - ispričao nam je dan kasnije voditelj prenoćišta.

prenociste_za_beskucnike_varazdin_19122023_09.jpg

Potvrdio je da je stručna suradnica lakše ozlijeđena te je sada na bolovanju.

- Dvojica naših korisnika, koji su ozlijeđeni, operirani su i dobro se oporavljaju. Oni su u šoku, ali doktorica nam je rekla da će danas ili sutra izaći iz bolnice - dodao je.

Ovakav događaj šokirao je sve u prenoćištu.

"Takvo što nam se nikad nije dogodilo"

- Takvo što nam se nikad nije dogodilo. Sporadično je bilo nekih svađa, galame, ako je netko od korisnika malo više popio pa se digla neka halabuka, ali nešto ovakvo, nikada - rekao nam je Dugandžić.

- Najstrašnije je to što se sve to dogodilo iz čistog mira, nije bilo nikakvih naznaka, ni prije samog događaja, ni kroz njen boravak ovdje kod nas. Doduše, ona nije baš kontaktirala s drugim korisnicima prenoćišta, bila je povučena, držala se više za sebe. Eto, nikad čovjek ne zna što se može dogoditi, a i ovo je takav posao da nikad ne znaš u kakvoj si opasnosti - naglasio je.

prenociste_za_beskucnike_varazdin_19122023_01.jpg

Udruga Novi put, odnosno prenoćište, nastavilo je s radom, iako su privremeno ostali bez jedne djelatnice.

- Imamo samo jednu socijalnu radnicu, tri noćna djelatnika i jednog socijalnog pedagoga, a volonterski radim i ja, kao voditelj ove kuće. Povremeno nam dolazi psiholog, medicinska sestra... - napomenuo je, dodavši da provode razne aktivnosti kako bi resocijalizirali beskućnike i naučili ih novim vještinama.

- Imamo radionice šivanja, kuhanja i slično, dosta radimo s njima - napomenuo je.

Psihološka pomoć korisnicima

Prenoćište je osnovano 2001., a kapaciteta je 15 osoba.

- Do prekjučer smo imali devet korisnika, jedan je otišao, dva su u bolnici. Inače ih zimi, zbog hladnoće, imamo više, dok ih je ljeti manje - pojasnio je Dugandžić.

Svima je njima zbog ovog strašnog događaja ponuđena i psihološka pomoć.

- Da, ponudili su nam pomoć, imamo i kolegice iz Centra za socijalnu skrb koje i inače rade s njima. Dolaze nam psiholozi, to smo organizirali kako bi malo razgovarali s korisnicima zbog svega ovoga što se dogodilo - napomenuo je voditelj varaždinskog prenoćišta.

Podsjetimo, i varaždinski je gradonačelnik Neven Bosilj izrazio žaljenje zbog nemilog događaja te uputio riječi podrške nastradaloj djelatnici i dvojici korisnika prenoćišta.

prenociste_za_beskucnike_varazdin_19122023_11.jpg

- Grad Varaždin zajedno sa Zavodom za socijalni rad – Područnim uredom Varaždin i Udrugom "Novi put" koja upravlja prenoćištem, želi osobama koje su se našle u nezavidnoj situaciji beskućnika pružiti što bolje uvjete. Dosad smo imali lijepa iskustva u druženju s korisnicima, posebno u blagdansko vrijeme. Nažalost, sve nas je neugodno iznenadio događaj u kojem su nastradale tri osobe. Nadam se da će se brzo oporaviti te da će prenoćište i dalje ispunjavati svoju svrhu te biti sigurno mjesto za sve osobe kojima je takvo mjesto neophodno. Zaposlenicima Udruge "Novi put" koji brinu o beskućnicima izražavamo podršku te smo uvjereni da će unatoč ovom incidentu nastaviti svoj plemeniti rad - poručio je Bosilj.