Nakon obnove bolnice, Međimurska županija otvara novo poglavlje razvoja zdravstva

VV | 12.7.2023. u 13:39h | Objavljeno u Aktualno

Najveći investicijski ciklus Međimurske županije u naše zdravstvo ikad, okončan je energetskom obnovom Županijske bolnice Čakovec, čiji je završetak danas obilježen prigodnom svečanošću.

Već u završnoj fazi ovog velikog projekta, vrijednog 5.505.183,08 eura, Međimurska županija otvorila je novi ulagački ciklus u zdravstvu te započela pripremu za uspostavu palijativnog centra, te za gradnju novog prostora za bolničke laboratorije u krugu zdravstvenog kompleksa u Čakovcu. U Županijskoj bolnici nastavljena su ulaganja u obnovu odjela i medicinsku opremu. Upravo započinje cjelovita rekonstrukcija Odjela neurologije, još jedne djelatnosti Županijske bolnice Čakovec kojoj će se osigurati suvremeni uvjeti rada.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović, dr. med., pozdravio je brojne uzvanike svečanosti: „Radi se o velikom projektu u kojem su obnovljene zgrade Županijske bolnice Čakovec i zgrada Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije. Osim što su zgrade lijepe, obnova je donijela mnoge preinake koje će pridonijeti kvaliteti rada, kao i uštede na energetnima“, rekao je ravnatelj Šegović, zahvalivši Međimurskoj županiji koja je pokrenula projekt.

Građevinski radovi na energetskoj obnovi bolničkih zgrada započeli su 7. prosinca 2021. godine, a planirani trošak investicije procijenjen na 5.240.369,78 eura do završetka radova narastao je tek za pet posto.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb te predsjednica Upravnog vijeća Županijske bolnice Čakovec Sonja Tošić Grlač zahvalila je izvođačima radova na korektnosti i poštivanju rokova: „Nisam slutila koliko ćemo prepreka kolegica Strnišćak, kolega Višnjić i ja morati svladati u ovom velikom projektu te nas ova uspješna završnica utoliko više veseli. Pokazali smo kako izvedba projekta mora izgledati“, rekla je Sonja Tošić Grlač uz posebnu zahvalu izvođačima, nadzornom tijelu, projektantu, te djelatnicima Bolnice.

Bespovratna sredstva iz europskih fondova u ovom ulaganju iznosila su 2.750.043,35 eura, a preostali dio iznosa pokriven je iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a u visini od 18 posto, odnosno 995.421,06 eura, dok je Međimurska županija – kao nositelj projekta - uložila 1.759,718,67 eura, tj. 32 posto.

Alen Višnjić, direktor MENEA-e osvrnuo se na benefite koje projekt donosi: „Analizirali smo moguće uštede, te sedam godina kasnije svjedočimo završetku velikog posla energetske obnove. Radovi su trajali 19 mjeseci tijekom kojih su obnovljene četiri zgrade ukupne bruto površine veće 20.000 kvadratnih metara. Uz toplinsku izolaciju zidova i stropova, ugrađene su dizalice topline, klima-komore, rekuperatori zraka, zamijenjena stolarija, postavljene ekonape, kolektori za toplu vodu, te suvremena rasvjeta kao i daljinsko praćenje potrošnje energenata, što u konačnici donosi 58 posto uštede na energentima. Osim vizure, energetskom obnovom povećana je i trajnost zgrada te udobnost boravka u njima“, pojasnio je direktor Međimurske energetske agencije.

Projektom su obuhvaćeni paviljon I. i paviljon II. (tzv. saće) te opskrbno-servisni centar i spojni hodnik.

Od 2016. do 2023. međimursko je zdravstvo doživjelo procvat zahvaljujući velikim ulaganjima u sve ustanove, ulaganjima koja su dosegnula 180 milijuna kuna. Izgrađen je novi Dom zdravlja, vrijedan više od 40 milijuna kuna, rekonstruiran i opremljen Zavod za javno zdravstvo, Zavod za hitnu medicinu, te bolnički prostor za radiološku djelatnost uz kupnju uređaja za magnetsku rezonanciju, a obnovljen je i opremljen niz odjela Županijske bolnice Čakovec, a u izradi je projektna dokumentacija za zgradu zdravstvenih laboratorija i rekonstrukciju Feštetićeva majura. Sljedeća nabava – kada je o medicinskoj opremi riječ – je novi CT uređaj.

BUDIMO NASLJEDNICI NA PONOS PRECIMA

Osvanuo nam je još jedan dan velikog ponosa. Težimo kvalitetnom zdravstvenom sustavu, najboljim mogućim uvjetima za pacijente i djelatnike i ovo je jedan od rezultata te težnje. Prije četiri godine procjenjivali smo vrijednost ove investicije, da bismo po završetku radova svjedočili još jednom dosegu: usprkos turbulentnom tržištu ostali smo unutar pet posto povećanja troškova, što je jedinstven primjer racionalnosti i odgovornog upravljanja javnim novcem. Pametnom razvojnom strategijom i kandidiranjem, te uz pomoć naših izvornih sredstava danas nastavljamo ono što su naše bake i djedovi, majke i očevi započeli. Gradili su novu bolnicu odričući se vlastitih prihoda koji su prije 50 godina bili skromniji nego danas. Ali gradili su i izradili. Mi smo nasljednici toga truda i odricanja. I dužni smo čuvati naš zdravstveni sustavu, naše ustanove u ime i na dobrobit naših sugrađana i našega Međimurja. Dužni smo ulagati u ljude i to činimo, a to je posao koji ne završava i koji će Međimurskoj županiji uvijek biti prioritet“, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec, dodavši da je velikim ciklusom energetske obnove zgrada u javnom sektoru na energentima ušteđeno oko 37 milijuna kuna: „I zato ćemo usprkos i u inat svakoj nepravdi, nerazumijevanju ili izostanku pomoći i dalje sami stvarati nove vrijednosti, provoditi racionalnu, pametnu i odgovornu politiku kojoj su u prvom planu naši sugrađani i kvaliteta njihova života“, dodao je župan.

Svečanosti su prisustvovali saborska zastupnica Boška Ban Vlahek, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina sa potpredsjednikom Ivicom Baksa, gradonačelnici Grada Čakovca i Preloga Ljerka Cividini i Ljubomir Kolarek, županijski vijećnici, općinski načelnici, ravnatelji svih zdravstvenih ustanova Međimurske županije, voditelji bolničkih odjela, županijski pročelnici i ravnatelji te brojni drugi uzvanici.

Projekt energetske obnove Županijske bolnice Čakovec financiran je iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. putem Poziva na dostavu projektnih prijedloga Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora u okviru Prioritetne osi 4c1.4.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

New_Picture.png