Najmanje osoba iseljava iz Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije

V.V. | 21.2.2017. u 14:37h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska županija uz Krapinsko zagorsku županiju najpoželjnije je mjesto za život.

Naime, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske za 2016. godinu, na području Varaždinske županije, prebivalište su odjavile samo 388 osobe. Najviše odjava prebivališta, bilo je pak na području PU zagrebačke, 11479 te PU splitsko-dalmatinske, 4642.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar izrazio je zadovoljstvo što upravo sa Sjevera Hrvatske  najmanji broj ljudi odlazi van države.

-  Žalim za svakim građaninom Hrvatske koji je morao iseliti, posebno mi je žao mladih koji su otišli u druge države, možda i na druge kontinente zbog potrebe da si osiguraju dobar život. Ipak, prema statističkim pokazateljima najmanje je iseljenih sa Sjevera Hrvatske, iz Varaždinske županije. Ovo je još samo jedan dokaz da je dobra i kontinuirana gospodarska politika omogućila dobru gospodarsku klimu. Uz smanjenje nezaposlenih, zabilježen je i porast prosjeka plaća radnicima. Ono što me još više veseli jest da su rasle plaće, u RH prosjek za 2,5 posto, a u Varaždinskoj županiji 5 posto. Stigli su novi investitori pa budući da nema dovoljno kvalitetne radne snage, radnici iz jedne tvrtke odlaze u druge tvrtke za veću plaću, što je jako dobra stvar. Veće plaće svakako znače i veći standard građana - kazao je Štromar.

Dodao je, doduše kako će biti zadovoljan tek kad građani više neće morati iseljavati, a cilj je da plaće i dodatno rastu.

- Stoga smo i nadalje otvoreni investitorima kao što smo i do sada bili jer se u našoj Županiji zaista vrijedi ulagati.Mi nudimo brojne konkurentske prednosti:riješeni imovinsko pravni odnosi, pripremljena prostorno planska dokumentacija,izdavanje građevinskih dozvola u najkraćem mogućem roku te komunalno uređeni prostor – rekao je župan Štromar te dodao kako mu je cilj da svi građani imaju jednaka prava i jednake šanse za obrazovanje, posao, a na kraju i mirno i bezbrižno starenje.

Napomenimo kako je u 2014. godini BDP padao u Republici Hrvatskoj, dok je u Varaždinskoj županiji rastao i to 1,1 posto više nego u 2013 godini.