Načelnik policije zadovoljan stanjem sigurnosti u 2016.

M.P./Varaždinske vijesti | 14.2.2017. u 12:35h | Objavljeno u Aktualno

- Tijekom 2016. godine nije bilo događaja koji bi u značajnoj mjeri poremetili stanje sigurnosti na području županije. Generalno, stanje sigurnosti ocijenio bih s 4+ budući da nismo najzadovoljniji situacijom u prometu - rekao je to načelnik Policijske uprave varaždinske Darko Jurčec prilikom današnje sjednice Vijeća za prevenciju.

Policija, je dodaje, tijekom protekle godine za pet posto uspjela smanjiti kaznena djela, a veći je i postotak otkrivačke djelatnosti. Taj je broj u 2015. godini iznosio 69 posto, a lani čak 73 posto.

- Usto, prošlu je godinu obilježio i značajan prodor u tamnu zonu kriminaliteta droga i gospodarskog kriminaliteta. Međutim, ni ja ni kolege iz prometa nismo zadovoljni situacijom u prometom zbog 16 poginulih iako smo pokušali srediti infrastrukturu i biti represivniji. Imali smo tri posto više prometnih nesreća nego 2015. te 30 posto više nesreća s poginulim osobama - naveo je Jurčec.

Gledajući suradnju s općinama i gradovima, ona je bila na zadovoljavajućoj razini te PU varaždinska trenutno provodi 13 projekata.

Dožupan Alen Kišić, inače predsjednik županijskog Vijeća za prevenciju, osvrnuo se pak na rad Zaklade za prevenciju kriminaliteta „Sveti Mihael“.

- Zaklada se bavi financiranjem preventivnih projekata i upravo je danas završio već drugi javni poziv za prijavu. U prvom smo, podsjećam, imali pet dobrih projekata od čega je većina bila usmjerena na promet. Za njih je izdvojeno 25.000 kuna, dok je u ovom pozivu na raspolaganju 30.000 kuna. Vjerujem da i tim preventivnim projektima kroz zakladu doprinosimo boljoj sigurnosti budući da se oni prvenstveno odnose na osnovnoškolce i srednjoškolce - kazao je Kišić izrazivši nadu da će za nekoliko godina poziv biti „težak“ i do 100.000 kuna.