Na žrtvu Vukovara prisjetili se u N. Marofu, Vinici, OŠ Svibovec, Gospodarskoj školi Varaždin…

| 18.11.2017. u 09:29h | Objavljeno u Aktualno

Kao i diljem cijele Hrvatske, a osobito u Vukovaru i Škabrnji, tako se i u brojnim mjestima u Varaždinskoj županiji građani prisjećaju okupacije i razaranja spomenutog grada i mjesta od strane srbo-komunističkih i četničkih postrojbi prije 26. godine, odnosno na početku Domovinskog rata. Središnji događaj obilježavanja i ove će godine biti Kolona sjećanja u Vukovaru u kojoj će sudjelovati i predstavnici Varaždinske županije na čelu s Alenom Runcem, predsjednikom Županijske skupštine, te županom Radimirom Čačićem i njegovim zamjenikom Tomislavom Paljkom.

U Vinici su članovi UDVDR Klub-a Vinica i načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac  sinoć zapalili 26 lampaša na balkonu zgrade Općine povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 1991.

vinica

Lampaši su zapaljeni kao znak prisjećanja na Vukovar, grad heroja i podsjetnik na veliku patnju i stradanja Vukovara i Škabrnje u agresiji srbočetnika i pripadnika tzv. JNA.

-Sve žrtve trajno su utkane u hrvatski nacionalni identitet kao simbol hrvatskog junaštva, otpora, požrtvovnosti, domoljublja i jedinstva, izjavili su branitelji i načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.

U spomen na žrtvu Vukovara, odnosno u znak sjećanja na sve poginule te nestale branitelje i civile grada, čelništvo Grada Novog Marofa, predvođena gradonačelnikom Sinišom Jenkačem, sinoć je položila vijenac i zapalila svijeće kod spomen križa.  U svom govoru Jenkač je naglasio da se na ovaj način obilježava godišnjica nemilog događaja u Hrvatskoj, koji je obilježio noviju povijest naše domovine. Podsjetio je na to da su žrtve podnijete u Vukovaru, ali i širom naše zemlje tijekom Domovinskog rata da bismo danas mogli živjeti u samostalnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj.

-Za nas je vrlo važno da obilježavam ovaj dan. Trebamo se prisjećati Vukovara ne samo na ovaj dan, već što je moguće češće. Najveći zadatak je na onima koji su proživjeli stradanje Vukovara da nas podsjećaju na događaje koji se ne smiju zaboraviti“, izjavio je gradonačelnik Siniša Jenkač, koji je zajedno s predstavnicima Grada Novog Marofa te predstavnicima branitelja i braniteljskih udruga zapalio svijeće i položio vijenac kod spomen križa.

Posebno je istaknuo da događanja u Vukovaru i istinu o Domovinskom ratu treba prenositi na mlade generacije kako događanja iz tog vremena, koja su određivala sudbinu naše zemlje, ne bi pala u zaborav.

os svibovec sjecanje vukovar 4

Pod motom "I u mojoj školi živi Vukovar"  Dan sjećanja na žrtvu Vukovara obilježen je u petak i u OŠ Svibovec.
Počast gradu heroju je zajedno s učenicima i djelatnicima svibovečke škole predvođenima ravnateljicom Melitom Mesarić te članovima Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata - klub Jalševec odao i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak.

- Danas se po školama diljem naše županije obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, no obilježavanje u OŠ Svibovec je posebno. Jedina ste škola u Županiji koja ima spomen-sobu na poginule učenike u Domovinskom ratu. Emocije su pomiješane, jer ovo je istovremeno lijepa priča o domoljublju, ali i priča o tragedijama u obiteljima. Dajem vam potporu da nastavite njegovati ovu tradiciju, jer povijest nas uči o tragediji koja se ne smije ponoviti – istaknuo je Paljak.

Učenici su izveli dirljiv program, a učitelj povijesti Davorin Milić održao je predavanje o obrani Vukovara, njegovom padu, braniteljima i žrtvama te pohvalio učenike koji su strpljivo i pažljivo pratili njegovo izlaganje.

U spomen na žrtve Vukovara su zamjenik župana Paljak, ravnateljica Melita Mesarić, članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata - klub Jalševec, kao i učenici te djelatnici škole zapalili svijeće kod spomen obilježja poginulim braniteljima s područja župe Svibovec. Zamjenik Paljak je razgledao i spomen-sobu na poginule branitelje, učenike OŠ Svibovec.

os svibovec sjecanje vukovar 8 kopija

Obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, kako doznajemo od nastavnika škole, pridružili su se i učenici Gospodarske škole Varaždin, paljenjem 75 lampaša u bojama hrvatske zastave.

gospodarska