Mjesec borbe protiv ovisnosti: "Imamo stabilan trend po pitanju liječenih ovisnika" Foto: Krešimir Đurić

Mjesec borbe protiv ovisnosti: "Imamo stabilan trend po pitanju liječenih ovisnika"

J.Š./Varaždinske vijesti | 28.11.2017. u 15:14h | Objavljeno u Aktualno

Danas je u Palači Herzer u Varaždinu u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, Udruge apstinenata "Hrabrost" i Referentnog centra Ministarstva zdravstva za liječenje ovisnosti KBC "Sestre milosrdnice održan simpozij pod nazivom „Interdisciplinarni pristup u zaštiti mentalnog zdravlja, prevenciji i liječenju ovisnosti“.

Simpozij se održao povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji se obilježava od 15. studenog do 15. prosinca, a naglasak je stavljen na promicanje nepijenja alkohola.

Svake godine u navedenom razdoblju obilježavanje se provodi s ciljem upozoravanja cjelokupne javnosti na problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti.

- U posljednjih deset godina u Varaždinskoj županiji imamo stabilan trend i po pitanju liječenih ovisnika, i po pitanju novo pridošlih. Najbolji je pokazatelj stanja bolesti ovisnosti u županiji broj novooboljelih, a mi godišnje imamo dva do tri nova heroinska, dakle opijatna ovisnika što je sasvim malo - rekla je dr. Irena Stipešević Rakamarić.

- Važna je značajna suradnja službi sa svim zdravstvenim institucijama, ali i s civilnim udrugama i korisnicima zdravstvene zaštite, odnosno onima kojima je pomoć najpotrebnija, njihov angažman i osnaživanje upravo njih, kako bi preuzeli odgovornost za vlastito zdravlje - naglasila je Danijela Štimac iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Potporu u ime Varaždinske županije iskazali su zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Lovorka Horvat.

Zamjenik Paljak obratio se prisutnima te je tom prigodom istaknuo je kako je važno da govoriti o problemima ovisnosti, u sklopu mjeseca borbe protiv ovisnosti.

- Dajemo potporu i Udruzi Hrabrost, udruzi liječenih alkoholičara koji rade s ciljem nastavaka liječenja, rehabilitacije i resocijalizacije alkoholičara i njihovih obitelji. Svako stanje koje odudara od racionalnog dovodi nažalost do neslobode – rekao je zamjenik Paljak te je napomenuo kao je neki dan obilježen i Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u kojima je alkohol često glavni okidač.