Međimurski župan: Poštujmo velike datume hrvatske povijesti i one koji su ih stvarali

V.V. | 5.8.2017. u 11:05h | Objavljeno u Aktualno

- Obilježavamo 22. obljetnicu sjećanja na veličanstvenu pobjedu hrvatske vojske kojom je oslobođeno 18 posto hrvatskog teritorija. Domovinski rat temelj je naše države, a „Oluja“ kruna borbe za slobodu - rekao je u svom govoru župan Međimurske županije Matija Posavec prilikom obilježavanja 5. kolovoza, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Međimurju. 5. kolovoz označava dan kada iskazujemo poštovanje hrabrosti i odlučnosti naših očeva, sinova, supruga i prijatelja, njima gotovo 200 tisuća koji su u presudnih 84 sata oslobodili više od 10.000 četvornih kilometara te pobjedonosno ušli u Knin, danas grad simbol. Dan je to kada se i mi svojim mislima i promišljanjima prisjećamo svih vrijednosti koje su imali oni kojima je isti posvećen, ali i da proslavimo pobjedu hrvatskih branitelja u vojno-redarstvenoj akciji „Oluja“.

U Međimurju obilježen datum časne pobjede za pravedan cilj

- Poštujemo svaku žrtvu, svaki je ljudski život jednako vrijedan, ista je tuga svake obitelji za svojim najmilijima. No, mora se znati da je „Oluja“ bila i povijesno će ostati, politički opravdana, etički čista i vojnički briljantno izvedena osloboditeljska operacija na hrvatskom državnom teritoriju. Bila je to časna pobjeda za pravedan cilj - rekao je predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Međimurske županije Stjepan Horvat.

Hrvatski branitelji su u „Oluji“ pokazali agresoru, ali i svijetu da je želja naroda da živi u slobodi nepobjediva i neuništiva. Oni su snagom oružja, ali još više i mudrom voljom, taktikom i snagom srca Hrvatskoj donijeli najbolje moguće darove – mir i slobodu. Vratili su joj sigurnost, stabilnost i cjelovitost državnog teritorija te time otvorili vrata razvoju i napretku. Otvorili demokratsku perspektivu i osigurali demokratske vrijednosti.

U ime Međimurske županije počast Međimurcima, hrvatskim braniteljima, odali su uz župana Matiju Posavca, zamjenici župana Sandra Herman i Josip Grivec, potpredsjednici Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina i Franjo Makovec, gradonačelnici Grada Čakovca Stjepan Kovač i Preloga Ljubomir Kolarek, zamjenik gradonačelnika Čakovca Zoran Vidović te načelnici općina Belica Zvonimir Taradi i Donjeg Vidovca Josip Matulin.

Mimohodom, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod spomenika borcima Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih u Čakovcu počast su herojima iskazali i vijećnici Županijske skupštine, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata na čelu s predsjednikom Horvatom, predstavnici Policijske uprave međimurske, Zrinske garde Čakovec, Hrvatske vojske, Uprave za obranu, Matice hrvatske-ogranak Čakovec, Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“, Počasnog županijskog zdruga, političkih stranaka, kao i članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

Svijeće su zapaljene i kod Spomen zida poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu uz zajedničku molitvu koju je predvodio fra Željko Železnjak, župnik crkve sv. Nikole biskupa u Čakovcu i gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu koji je iskazao zahvalnost svim braniteljima i dodao kako se molimo da se ne izgubi ništa od onog za što su živjeli, borili se i život dali naši branitelji.

Rekonstrukcija spomen obilježja ususret 17. rujna – Dana međimurskih branitelja

- Prošle su 22 godine od događaja kojih se i nakon tog vremena prisjećamo s jednakim pijetetom i poštovanjem, na one koji su otišli u rat braneći svoju domovinu. Posebno na 78 međimurskih heroja, koji se s tog puta nikada nisu vratili. Upravo ćemo stoga ovaj spomen zid pred kojim palimo svijeće i spomen obilježje pred kojim smo položili vijence rekonstruirati kao trajni spomen na njihovu žrtvu u suradnji s Gradom Čakovcem i Koordinacijom, kako bi u perivoju Zrinskih u srcu grada Čakovca i Međimurja imali spomenik gdje ćemo se okupljati, a buduće generacije podsjećati na sve ono što je bilo 1991. godine, sa željom da se više nikada ne ponove i ne dogode takve strahote - naglasio je pritom međimurski župan, dodao kako se 5. kolovoza slavi veličanstvena pobjeda hrvatske vojske, te pozvao sve da poštuju velike dane novije hrvatske povijesti, kao što je ovaj, ali i nadolazeći 17. rujna, Spomendan oslobođenja Međimurja i Dan međimurskih branitelja.

- Sjećanje ne blijedi na one međimurske heroje koji su se borili širom Hrvatske u mnogim vojnim i policijskim postrojbama, ali ni na njihove obitelji koje će uvijek imati posebno mjesto u našim životima i srcima“, rekao je Posavec te svim žiteljima Međimurske županije, a posebno braniteljima i članovima njihove obitelji te obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.