Međimurska županija: Analize pokazale da mulj dovožen na međimurska polja nije opasan

V.V. | 14.12.2017. u 19:04h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Iz Međimurske županije izvijestili su kako su primili ispitni izvještaj iz laboratorija Bioinstituta na analizu otpadnog mulja dovezenog iz Zagreba, s nekoliko lokacija na međimurskim poljima.

- Nakon što su se u medijima pojavile informacije i fotografije nezakonitog dovođenja mulja sa zagrebačkog pročistača na polja na području Međimurja, reakcija nadležnih županijskih službi bila je brza i trenutna. Odmah su se alarmirale policija, državno odvjetništvo i inspekcije Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zaštite okoliša, koje su dan nakon eskaliranja situacije izašle na teren, osigurale cijelo područje i izuzele uzorke - ukazali su u Međimurskoj županiji koja je naručila neovisnu analizu sastava spomenutog mulja, angažiravši tvrtku Bioinstitut iz Čakovca kao instituciju koja ima najviše kreditacijskih metoda u Republici Hrvatskoj i koja je najkompetentnija u mogućnostima izrade točne i neovisne analize.đ

Bioinstitut je to učinio u svom laboratoriju u kojem se analizirao sastav mulja na: suhe tvari, organske ugljike, dušik, ph vrijednost, teške metale, fosfor, kadmin, krom, bakar, živu, olovo, nikal, cink, organske spojeve, triklorbifenil, tetraklorbifenil, pentaklorbifenil, heksaklorbifenil i heptaklorbifenil, te dioksin. Sve analize su pokazale kako je sastav mulja u granicama referentnih vrijednosti i po ničemu ne prelazi maksimalnu dozvoljenu koncentraciju (MDK).

U ovome trenutku još uvijek se ispituje analiza na dioksin, koja nije gotova s obzirom da je nitko zbog skupe opreme ne radi u Hrvatskoj, pa je ta analiza poslana u Češku te bi trebala biti gotova idući tjedan.

Zaključak je da je sastav mulja sukladan Pravilniku o gospodarenju muljem iz uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, kada se mulj koristi u poljoprivredi. Pravilnik jasno propisuje da je dozvoljeno u poljoprivredi koristiti obrađeni mulj koji sadrži teške metale i organske tvari, a koje ne prelaze najveću dopuštenu zakonski propisanu vrijednost i koji je stabiliziran na način da su u njemu uništeni patogeni organizmi.

Slijedom svega jedini problem predstavlja to što oni koji su dovozili mulj iz Zagreba i korisnici zemljišta gdje se on odlagao, za to nisu imali potrebne dozvole, zbog čega su im ili oduzete dozvole ili protiv njih podnesen prekršajni postupak. Kada stignu rezultati ispitivanja na dioksin, o njima će kao i o ovim rezultatima, javnost biti pravovremeno obaviještena.