Međimurju prošao projekt dogradnje bolnice vrijedan 65 milijuna kuna Foto: Međimurska županija

Međimurju prošao projekt dogradnje bolnice vrijedan 65 milijuna kuna

Varaždinske vijesti | 1.3.2017. u 16:44h | Objavljeno u Aktualno

U ravnateljstvu Županijske bolnice Čakovec danas je održana konferencija za medije na kojoj je najavljeno kako je Međimurju odobren projekt vrijedan 65 milijuna kuna kojim će se ulagati u bolnicu. Plan investicijskog ciklusa predstavili su župan Međimurske županije Matija Posavec i ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Robert Grudić.

- Riječ je o jednom u nizu dokaza da u Međimurju možemo s pravom govoriti o dizanju zdravstvene zaštite na jedan viši nivo, ali pritom i kvalitete života naših građana. Odlučili smo iskoristiti maksimalni iznos sredstava namijenjenih za razvoj i ulaganje u bolnice iz europskih fondova, iako smo prije nekoliko mjeseci dobili mogućnost dobivanja trećine sredstava, nismo se s time složili, svjesni činjenice da za našu bolnicu i njene pacijente treba puno više. Sada smo ishodili suglasnost za 50 milijuna kuna vrijedan projekt, kojem ćemo iz županijskog Proračuna dodati 15 milijuna kuna te time zaokružiti jedan sustav ulaganja u bolnicu za mnoge generacije koje slijede - objasnio je međimurski župan

Samo u zdravstvu Županija ulaže 100 milijuna kuna na području Čakovca

Pritom je objasnio da će se uz ovo ulaganje, ali i preko decentraliziranih sredstava za nabavku opreme i rekonstrukciju odjela, opremanje sala, uz izgradnju Doma zdravlja, u čakovečkom i međimurskom zdravstvu time zaokružiti investicijski ciklus od oko čak 100 milijuna kuna.

- Jednim pravilnikom je uređeno da jedna bolnica može dobiti maksimalnih 50 milijuna, mi smo u tome uspjeli za projekt jednodnevne kirurgije, jednodnevne bolnice. Sada možemo iskoristiti sva sredstva koja su nam neophodno potrebna da osuvremenimo našu bolnicu i infrastrukturno riješimo goruće probleme, a to je problem fizijatrije, psihijatrije, a kako znamo svi da je medicinska oprema jako skupa te brzo zastarijeva, sredstava će također biti namijenjena za obnovu većeg djela opreme u našoj bolnici - nadovezao se ravnatelj bolnice uz zahvalu na podršci Županiji i njenim službama, što su podnijele rizik da se krene u pokušaj da se bolnici priskrbe maksimalna sredstva, uz pomoć stručnih službi ministarstva te uz višestruke konzultacije sa SAFU-om i Regionalnom razvojnom agencijom Međimurje REDEA–om.

Tako će se u narednih 3 do 6 mjeseci krenuti s radovima na obnovi Paviljona 3, svima poznatog kao „Stara interna“, gdje će biti smještena dnevna bolnica, dnevna psihijatrijska bolnica, odjel fizijatrije te odjel psihijatrije. Uz obnovu kirurgije, sadašnjeg nominalnog naziva Kirurgija za opću i vaskularnu kirurgiju, građevinski radovi kretat će se u obimu od 18 milijuna kuna, dok je za opremu namijenjeno oko 32 milijuna kuna.

- Projekt psihijatrije, fizijatrije ne ulazi u sustav financiranja iz europskih fondova, polovica ove zgrade neće biti financirana iz sredstava EU, već će se sufinancirati iz vlastitih sredstava, odnosno iz sredstava Županije. 50 milijuna je iz EU fondova što znači da smo maksimalno iskoristili takvo financiranje, neophodno za daljnji razvoj i kvalitetnu zdravstvenu skrb u Međimurskoj županiji - dodao je dr. Grubić.

Spomenimo kako su konferenciji nazočili i pročelnik UO za društvene djelatnosti Branko Sušec, voditeljica Odsjeka za zdravstvo Sonja Tošić Grlač, direktorica REDEA-e Sandra Polanec Marinović, te predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, kao i saborski zastupnik Darko Horvat koji je tom prigodom naglasio kako je upravo ovo model i način na koji trebaju lokalna politika i struka, a prvenstveno komunikacija prema Zagrebu funkcionirati, te pohvalio zajedništvo svih na projektu, koji je od osobitog značaja za sve Međimurce.

Ambulante adaptirane, u travnju se otvara hitna u Murskom Središću

Uz ovu investiciju koju su jedva dočekali svi Međimurci, točnije njih čak 84% koji koriste resurse svoje bolnice, ujedno je naglašeno kako su Međimurska županija i ŽB Čakovec pred potpisivanjem ugovora za sustav primarne zdravstvene zaštite vrijedan 7,5 milijuna kuna, također iz europskih sredstava.

- Ono što smo već odradili u proteklom razdoblju su adaptirane ambulante u Donjem Kraljevcu, Murskom Središću, Prelogu, Kotoribi, Domašincu, Sv. Jurju na bregu i drugima, u tijeku je projekt Hitne medicine u Murskom Središću koji će se realizirati krajem travnja, a u planu je i rekonstrukcija prilaza prema Zavodu za hitnu medicinu u Čakovcu - rekao je Posavec i najavio da ono na čemu se još u sustavu zdravstva Međimurja radi je nabavka reanimobila, a u sljedećoj godini i uređaja za magnetsku rezonancu.

- To će biti jedan zaokružen sustav i tada ću tek biti zadovoljan jer ćemo biti jedina županija u Hrvatskoj koja će imati sve zdravstvene usluge u jednom dvorištu. Ujedno je ovo dokaz da kada je bolnica u našem vlasništvu te da kada mi imamo upravljačka prava, a ne država, neke stvari mogu ići i brže i lakše - zaključio je međimurski župan.