Marković: Čehoku je SAD uskratio vizu!

| 19.4.2019. u 12:28h | Objavljeno u Aktualno

Iz bliskih krugova varaždinskom gradonačelniku Ivanu Čehoku doznali smo da mu je uskraćena viza za putovanje u SAD, rekao je Miroslav Marković, predsjednik varaždinskog SDP-a, pred okupljenim novinarima, koje je zamolio da provjere ovu informaciju, odnosno zašto se to dogodilo, ukoliko je informacija točna.

Marković je dopustio mogućnost da informacija o uskraćivanju vize Čehoku nije točna.

- Međutim, ukoliko je točna, onda možemo slobodno reći da nam Amerikanci moraju pokazivati kako se trebamo odnositi s ljudima koji imaju kaznene postupke, odnosno presude za kriminal, dodušem nepravomoćne. No, Amerikancima je i to dovoljno da napravi to što su napravili, ukazao je Marković.

U Varaždinu se, kako je dodao, svjedoči nemilim događanjima, zbog kojih je sve manje grad baroka, cvijeća i kultura, a sve više postaje grad smeća, bahatosti i nekulture.

-Sad se ide korak dalje. Iako je i prije bilo zadiranja u ljudska prava, sada imamo prijmer toga u gorem obliku. Zatire se sloboda govora, koja je temelj demokracije. Primjer je odnos prema građanima, koji ukazuju na probleme u vezi zbrinjavanja komunalnog otpada. Doduše, gradonačelnik na Gradskom vijeću tvrdi da se ni na koji način neće postupati prema tim građanima, koji se od prošle godine opravdano bune zbog viših cijena i nedobivanja informacija, pa su održali i dva prosvjeda. Nažalost to je predstava jer njegove produžene ruke, Davor Skroza i Zlatan Avar, šalju dopise poslodvcima tih građana i prijete tužbama. Dakle, koriste poziciju vlasti kako bi ugrozili egzistenciju običnih građana koji se usude javno ukazati na nepravilnosti i nesposobnost ove gradske vlasti, ustvrdio je Marković, dodajući da varaždinski SDP poziva sve građane, a posebice članove stranke, na prosvjed koji je najavljen za petak jer su u pitanju temeljna ljudska prava, što nije bilo nikada u povijeti grada pa ni u bivša vremena o kojima govori gradonačelnik.

Podsjetio je da su ranije rađeni pristisci na školu Roberta Borovića, pokretača Facebook grupe Varaždinsko smeće, koja je ukazivala na nesposobnost gradske vlasti i njezinog komunalnog poduzeća, zatim se pokušalo preko braniteljske populacije dezavuirati glumca Marinka Prgu, a sada je na red došao Matija Mikac, djelatnik Sveučilišta Sjever.

- Protiv njega je Čistoća prvo podnijela tužbu, a zatim povukla iz ne znam kojih razloga. Zatim je dogradonačelnik Avar upitio dopis Sveučilištu Sjever i traži odgovor što će poduzeti u vezi istupa. Mikac, koji je miran, pošten i radišan aktivista, koji je od početka argumentirano ukazivao na poteze Čistoće i cijelo vrijeme predlagao konstruktivna rješenja. Dakle, došli do toga da gradska vlast pokušava narušiti autonomiju sveučilišta. To je za svaku osudu. Tome treba reći dosta, odnosno kako vele aktivisti: Kaj je preveč je preveč. Pozivamo građane na prosvjed jer se danas radi o nekome tko je napadnut od tih ljudi, a sutra će biti oni na red. Vrijeme je da stanu zastrašivanja i da ovaj grad počinje normalno živjeti, ustvrdio je Marković.

Naglasio je da su ucjene i zastrašivanja modus operandi gradske vlasti i gradonačelnika, koji nekad nije kriv, već netko drugi., kao što je svojedobno ispalo u slučaju novinarke Vesne Tomičić.

- Ovakvo ponašanje, odnsono kršenje elementarnih ljudskih prava ucjenama i zastrašivanjem, potpuno je za SDP neprihvatljivo. Stoga moramo reagirati kako bi zaštitili građane i vas novinare, koji se isto susrečete s pritiscima. Na taj način više tako neće ići, poručio je Marković.

Napomenuo je da se predsjednik varaždinskog HDZ-a Damir Habijan javno zalaže za slobodu govora, ali se ni jednom riječju nije osvrnuo na ovaj slučaj pritisaka i tužbi, ali se zato bave trivijalnim stvarima, što pokazuje svu licemjernost HDZ-a, koji je koalicijski partner Čehokovoj listi.

-Zbog svega toga, ali i onog što smo vidjeli zadnjih dvije godine, opet tražimo ostavku gradonačelnika, kao što smo to učilili kad mu je izrečena nepravomoćna presuda. Ostvku tržimo ponovno jer ovo je prešlo sve granice demokratskih uzusa i standarda upravljanja gdradom. Stoga bi, uz gradonačelnika, trebala otići i cijela uprava te raspisati izbore, rekao je Marković, koji izbore ipak ne vidi tako skoro jer ne očekuje pravomoćnu presudu prije lipnja, iako bi bio „sretan da je donese Vrhovni sud“.

sdp_web_58.jpg

Označeno u