Magnetska rezonanca u Općoj bolnici Varaždin počinje raditi od ponedjeljka Foto: VV arhiva

Magnetska rezonanca u Općoj bolnici Varaždin počinje raditi od ponedjeljka

I.D./Varaždinske vijesti | 17.5.2019. u 14:34h | Objavljeno u Aktualno

U ponedjeljak 20. svibnja svečano će biti pušten u rad dugoiščekivani uređaj za magnetsku rezonancu u Općoj bolnici Varaždin.

Puštanju u rad prisustvovat će i ministar zdravstva u Vladi Republike Hrvatske Milan Kujundžić te župan Varaždinske županije Radimir Čačić sa suradnicima.

Uređaj za magnetsku rezonancu je vrijedan 7,1 milijuna kuna, a nabavljen je bespovratnim sredstvima Europske unije, iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu projekta Ministarstva zdravstva.

Uređaj za magentsku rezonancu smješten je u podrumskom dijelu zgrade Kirurgije (s ulazom kod Hitnog kirurškog prijema).

Kako nam je prije probnog puštanja u rad rekao ravnatelj OB Varaždin dr. Nenad Kudelić, MR je najčešća pretraga prvog izbora za dijagnostiku organa središnjeg živčanog sustava, kao što su mozak i kralješnična moždina, ali i za dijagnostiku raznih oboljenja sustava za kretanje, najčešće zglobova i zdjelice. Kod analize kosti još uvijek prvo mjesto zauzima klasična rendgenska dijagnostika.

- Što se tiče ostalih organa, magnetska rezonancija se može primjenjivati gotovo u svim organskim sustavima kao nadopuna ostalim dijagnostičkim metodama poput ultrazvuka ili kompjutorske tomografije. MR pregled daje dijagnostičke informacije o raznim bolestima poput različitih upalnih oboljenja, malignih bolesti, bolesti krvnih žila ili prirođenim anomalijama - naglasio je Kudelić.