Lidija Kralj pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja

VV | 27.7.2017. u 20:23h | Objavljeno u Aktualno

Vlada je na zatvorenom dijelu 50. sjednice Vlade, uz ostalo, imenovala za pomoćnicu ministrice znanosti i obrazovanja Lidiju Kralj.

Široj je javnosti postala poznata kada je, kao profesorica matematike i informatike u Osnovnoj školi Veliki Bukovec i voditeljica projekta „Sigurniji internet za djecu“, dobila priznanje Microsoft Innovative Educator, odnosno uvrštena je među pet europskih najinovativnijih učitelja te je sudjelovala na konferenciji kompanije Microsoft E2 Global Educator Exchange u Redmondu .

- Obrazovanje 21. stoljeća trebalo bi pružiti svoj djeci priliku za digitalno opismenjavanje kako bi se pripremili za buduću svakodnevnu upotrebu tehnologije i cjeloživotno obrazovanje“ - izjavila je tim povodom Lidija Kralj.

Nakon ovog priznanja, kao članica ekspertne radne skupine bila je uključena u reformu hrvatskog školstva. Zapravo, bila je članica triju stručnih radnih skupina za izradu novih kurikuluma, a njezino područje rada bili su inovativni i kreativni pristupi u nastavi informatike i matematike.

– Kurikularna reforma je važna jer omogućava veću autonomiju učitelja i škole, dopušta uporabu različitih izvora znanja, uključujući i digitalne sadržaje koje stvaraju učenici i učitelji. Uvodi više praktičnih i primjenjivih znanja, istraživanja, otkrivanja te pokazivanja usvojenog stvaranjem. Novi kurikulumi (područja kurikuluma, međupredmetnih tema i predmeta) orijentirani su na ishode učenja kako je uobičajeno u suvremenim kurikulumima zemalja Europske unije.

Odgojno-obrazovni ishodi formulirani su tako da učiteljima pružaju slobodu odabira učinkovitih i primjerenih sadržaja, programa i metoda rada koje odgovaraju mogućnostima učenika i škole uz istovremeno preuzimanje odgovornosti za ostvarivanje zadanih ishoda, rekla je u razgovoru za Varaždinske vijesti.

Označeno u