Kudelić: "Kada bi nam HZZO priznao sve usluge, OBV bi imala višak prihoda" Foto: VV arhiva / ilustracija

Kudelić: "Kada bi nam HZZO priznao sve usluge, OBV bi imala višak prihoda"

| 20.5.2019. u 16:30h | Objavljeno u Aktualno

- Opća bolnica Varaždin (OBV) svojim pacijentima pruža zdravstvenu uslugu znatno višu i u većem obujmu od visine limita dodijeljenog od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. To je osnovni razlog zbog kojeg OBV svake godine iskazuje svoje poslovanje s manjkom prihoda. Iako OBV fakturira svaku svoju uslugu i svaki svoj rad te šalje HZZO-u, sve što je iznad određenog limita naša ustanova mora otpisati, odnosno ne može naplatiti svoje usluge - kaže ravnatelj OB Varaždin dr. Nenad Kudelić govoreći o poslovanju bolnice tijekom 2018. godine.

Najveći manjak u Hrvatskoj

Naime, OBV je prošlu godinu završila s najvećim manjkom od svih općih bolnica u Hrvatskoj - gotovo 187 mil. kuna, od čega je 125 mil. kuna preneseni manjak iz 2017. godine. Međutim, Kudelić ukazuje da je od 2010. do 2016. godine HZZO varaždinskoj bolnici otpisao 214.688.116 kuna, za 2017. godinu 24.046.678 kn, a za 2018. godinu 13.084.067 kuna, što bi značilo da OBV posljednjih devet godina nije naplatila 251.818.861 kunu ispostavljenih računa za pruženu zdravstvenu zaštitu.

- Kada svojim računima ispostavljenim prema HZZO-u dostigne visinu dodijeljenog iznosa limita, OBV ne zatvara vrata nego i dalje prima pacijente, dalje im pruža zdravstvenu zaštitu, znajući da joj taj rad nikada neće biti plaćen. Stav je i našeg osnivača, Varaždinske županije, da je pacijent na prvom mjestu i da je razlog osnivanja i postojanja bolnice upravo u pružanju zdravstvene zaštite - naglašava Kudelić.

Posebno ukazuje da se obujam poslova povećava iz godine u godinu.

- Kada bi nam HZZO priznao sve usluge koje obavljamo u interesu svojih pacijenata, OBV ne da ne bi imala blagi manjak, već bi imali višak poslovnih prihoda nad rashodima - kaže Kudelić.

Koliki su bili prihodi i rashodi, koliko se izdvajalo za zaposlene, ima li problema s odlascima liječnika te je li ugroženo poslovanje bolnice - pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...