Komunalne tvrtke neće više moći obavljati tržišnu djelatnost, imati kafiće i tome slično? Foto: VV arhiva / ilustracija

Komunalne tvrtke neće više moći obavljati tržišnu djelatnost, imati kafiće i tome slično?

| 16.3.2018. u 19:24h | Objavljeno u Aktualno

Stavljanje privatnog interesa iznad javnog, poskupljenje usluga za građane, novi val „uhljebljivanja“ uslijed otvaranja novih tvrtki zbog izdvajanja gospodarskih djelatnosti iz komunalnih društava... tek neke su od primjedbi lokalnih čelnika diljem Hrvatske u vezi prijedloga Zakona o komunalnom gospodarstvu, koji je prošao prvo saborsko čitanje. Bude li na kraju i prihvaćen u postojećem obliku, dovest će do velikih promjena koje se ne sviđaju svima, posebice (grado)načelnicima...

Prijetnja Parkovima i Gradskoj tržnici

Nekoliko je odredbi, odnosno predloženih novina izazvalo „pobunu“ gradonačelnika i načelnika. Naime, u odnosu na važeći Zakon o komunalnom gospodarstvu, opskrba pitkom vodom, odvodnja i pročišćavanje otpadnih voda, odlaganje komunalnog otpada i obavljanje pogrebnih poslova više se ne bi smatrali komunalnim djelatnostima, već se uređuju posebnim zakonima.

- Komunalne usluge žele se sve više liberalizirati i prepustiti tržištu, a neće voditi zaštiti javnog interesa, nižoj cijeni komunalnih usluga i zaštiti ugroženih kategorija građana - izjavio je nakon saborske rasprave zastupnik Mosta Robert Podolnjak.

Pogodovanjem privatnim interesima i lobijima smatra i odredbu prema kojoj trgovačka društva koja obavljaju komunalnu djelatnosti više ne bi mogla istovremeno obavljati drugu tržišnu gospodarsku djelatnost. Posebno je upozorio da bi se usvajanje ovakvog prijedloga zakona negativno odrazilo na varaždinske tvrtke koje, uz svoju komunalnu djelatnost, obavljaju i neku gospodarsku djelatnost, poput Parkova, Gradske tržnice ili Čistoće.

- One bi morale u potpunosti izdvojiti sve svoje gospodarske djelatnosti u nove tvrtke ili ih prestati obavljati. Primjerice, Parkovi bi mogli obavljati samo uređenje javnih zelenih površina i ukop pokojnika, ali ne više druge djelatnosti, koje bi se smatrale gospodarskim, kao što su prijevoz pokojnika, izgradnja grobnica i nadgrobnih spomenika, proizvodnja cvijeća i ukrasnog bilja... - ukazao je Podolnjak, dodajući da je za neke sporna i odredba koja predviđa da u komunalnim tvrtkama vlasničke udjele može imati samo jedinica lokalne samouprave.

Što s Novokomom, Lukomom…

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač smatra da sadašnji prijedlog zakona nije dobar te da zadire u djelokrug rada JLS-a.
- U ovakvom obliku, negativno bi se odrazio na poslovanje našeg trgovačkog društva Novokom, koje je osnovano radi obavljanja komunalnih djelatnosti, od kojih neke više ne bi mogao obavljati, kaže Jenkač.

Najlošijom smatra odredbu prema kojoj to trgovačko društvo ne može istovremeno obavljati drugu tržišnu gospodarsku djelatnost, ako obavlja komunalnu djelatnost.

- Posljedice mogu biti smanjenje broja radnih mjesta u trgovačkom društvu, nepotpuna iskorištenost strojeva i mehanizacije, koju tvrtka mora imati radi obavljanja komunalnih djelatnosti te smanjenje prihoda i povećanje cijena javnih usluga - upozorava Jenkač.

Dodaje da je povjeravanje pojedinih komunalnih djelatnosti privatnim tvrtkama u bližoj prošlosti, obavljanje tih usluga uglavnom učinilo skupljim i neučinkovitijim te rezultiralo smanjenjem kvalitete komunalnih usluga pa je zbog toga Grad i osnovao vlastitu tvrtku.

U Gradu Varaždinske Toplice smatraju da postojeći prijedlog zakona nije u dovoljnoj mjeri razmotren s predstavnicima lokalne samouprave te da se, ograničavajući predmet poslovanja trgovačkim društvima JLS-a, zadire u poduzetničku i tržišnu slobodu.

- Ovakve zakonske odredbe imale bi negativan i štetan utjecaj na manja komunalna trgovačka društva koja su i osnovana radi što efikasnijeg i povoljnijeg udovoljavanja potrebama lokalnog stanovništva. Provedba tih odredbi svakako bi dovela do poskupljenja komunalnih usluga jer lokalni proračuni neće moći nadomjestiti gubitak prihoda komunalnih društava koji su prethodno bili ostvareni na tržištu - upozoravaju u Gradu V. Toplice, koji nesvrsishodnim drži izdvajanje gospodarskih djelatnosti u nova trgovačka društva JLS-a, koje bi dodatnim organizacijskim i birokratskim kompliciranjem uvriježenog sustava komunalnog gospodarenja.

Holding komunalnih usluga

Ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić još je oštrije komentirao prijedlog zakona.

- Ovaj je prijedlog loš i još je jedan primjer pokušaja liberalizacije tržišta javnih usluga građanima gdje se želi omogućiti privatnom kapitalu ekstremne i brze zarade na javnim uslugama građanima, posebice u velikim gradovima. No, to ne čudi jer ga predlažu HNS i njihov koalicijski partner HDZ, kojima je uvijek u fokusu zarada političkih donatora na građanima - kaže Bilić. Smatra i da je prijedlog zakona ne samo štetan za građane, nego i neustavan.

- Gradovi su uložili znatna sredstva u opremanje komunalnih društava koja pružaju kvalitetnu uslugu građanima s kontroliranom cijenom i bez ostvarivanja profita. Ovakav zakon bi ugrozio održivo poslovanje komunalnih društava i doveo do povećanja cijena usluga. Posebno je ugroženo obavljanje pogrebničke djelatnosti jer većina privatnih tvrtki nema ljude ni opremu za obavljanje poslova ekshumacije, dežurstva u slučaju nesreća i sl. Nadalje, dimnjačarstvo je već i sada posebni problem, a u slučaju donošenja ovakvog zakona, bez prethodnog donošenja posebnog Zakona o dimnjačarstvu, sigurno bi došlo do toga da građani više neće imati uslugu ili bi ona bila višestruko skuplja - ukazuje Bilić i dodaje da će Lukom svakako uskladiti poslovanje s novim zakonskim odredbama, ali i da se nada kako će HNS i HDZ izmijeniti sporne odredbe.

Napominje da mnoge europske zemlje rade suprotno - objedinjuju komunalne usluge u javnim poduzećima, te da će u Ludbregu, ako će biti potrebno, razmisliti o izdvajanju pojedinih djelatnosti u zasebne tvrtke ili o stvaranju tzv. holdinga komunalnih usluga kako bi zaštitili interes građana, a donošenje takvog zakona moglo bi inicirati i stvaranje regionalnih holdinga za pojedine usluge.

Bez obzira na stranačku pripadnost, većina se gradskih i općinskih čelnika, očigledno, slaže da postojeći prijedlog nije dobar, tako da Vlada RH može očekivati ozbiljne primjedbe prije konačnog prijedloga zakona. Hoće li, usprkos njima, ustrajati na sadašnjem prijedlogu ili popustiti i s kojim obrazloženjem, ostaje da se vidi.

"Ima nedostataka"

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Zlatan Avar slaže se da prijedlog zakona o komunalnom gospodarstvu u ovakvom obliku ima dosta nedostataka.

- Tome u prilog ide i podatak da je Udruga gradova uputila više desetaka primjedbi na taj prijedlog. Za sada ne bih nagađao koje posljedice takav prijedlog zakona nosi, ali određene odredbe bi definitivno narušile poslovanje npr. Parkova i Gradske tržnice, a nastupili bi i troškovi koje nosi restrukturiranje i izdvajanje djelatnosti. S obzirom da se iz primjedbi Udruge gradova jasno vidi da su određene odredbe prijedloga zakona u suprotnosti s određenim odredbama drugih zakona, npr. Zakona o grobljima, da diskriminiraju trgovačka društva s osnove vlasništva te da nisu usklađene s odlukama Ustavnog suda, vjerujem da će nadležno ministarstvo poduzeti sve aktivnosti kako bi se navedeni propusti ispravili - rekao je Avar.

Teško do konsenzusa

Milorad Batinić, gradonačelnik Ivanca i saborski zastupnik HNS-a, smatra da je teško očekivati da će doći do konsenzusa svih strana.

- Međutim, riječ je o općem komunalnom zakonu u kojem se obrađuje ono što je preostalo od komunalnog gospodarstva, s obzirom da se mnoge komunalne djelatnosti, koje su u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, provode kroz neke druge zakone kao što su Zakon o vodama, Zakon o održivom gospodarenju otpadom i Zakon o pogrebničkoj djelatnosti. Dakle, te djelatnosti ne izlaze iz nadležnosti JLS-a, već se definiraju drugim zakonima. Tu je riječ i o usklađivanju s europskim direktivama, što se prije svega odnosi na Zakon o javnoj nabavi. Nemoguće je da netko, tko jedan dio djelatnosti financira javnim novcem, bude konkurent na tržištu s nekom drugom djelatnošću - kaže Batinić.

Što se tiče daljnjeg poslovanja gradskih komunalnih tvrtki i obavljanja djelatnosti na tržištu, smatra da će se one morati prilagoditi. - Hoće li to biti kroz osnivanje novih tvrtki ili neki drugi organizacijski oblik, to će se tek vidjeti. Smatram da trebamo pričekati drugo čitanje i konačni prijedlog zakona - ističe Batinić.