KOMENTAR GLAVNOG UREDNIKA Povjerenje se stvara transparentnošću

| 21.2.2018. u 10:16h | Objavljeno u Aktualno

Ako se nakon svega uistinu pokaže točnim da protiv 17-godišnjaka nije upotrijebljena prekomjerna sila od strane policajca PP Varaždin, odnosno da također nisu točne tvrdnje njegove majke da nije konzumirao alkohol i ostalo, onda su u pravu policijski sindikalisti kad upozoravaju na objavu “neprovjerenih vijesti o nanošenju tjelesnih ozljeda”, a posebno da se time potiče “opće nepovjerenje medija u policiju kao službu koja radi u interesu i na korist svih građana”.

No, kakvi god bili, izvještaji medija su ipak „kamilica“ prema komentarima čitatelja i gledatelja, osobito na društvenim mrežama, koji su (opet) uvelike prešli granice dobrog ukusa. Nažalost, vjerojatno zbog ranijih frustracija, njihovi autori okomili su se na policiju samo na temelju izjava i sumnji majke maloljetnike, i to čak i prije nego je ona u nedjelju u 10 sati pregledala video zapis onog što se zbivalo u noći sa subote na nedjelju u policijskoj postaji. Dakle, već su njezine izjave bile za neke nepobitna istina, pa se krenulo s vrijeđanjem gotovo svega vezanog uz policiju.

Međutim, prava lavina nastala je tek nakon što je cijeli slučaj počeo komentirati i uživo prenositi pretres doma maloljetnika vijećnik Skupštine Varaždinske županije iz Živog zida, kojemu ovo ni izdaleka nije bio prvi susret s policijom, što otvara posebno pitanje znamo li uopće koga biramo u tijela sustava, odnosno tko nas sve predstavlja...

Iz ovog žalosno slučaja, koji zorno govori o velikom nepovjerenju dijela javnosti u policiju, trebala bi se izvući konačno pouka da se povjerenje stvara transparentnošću. A nje u ovom slučaju nije baš bilo, a pogotovo ne kad je trebalo. Naime, već je u nedjelju, a najkasnije u ponedjeljak ujutro trebalo izaći pred novinare i odgovarati na njihova pitanja, odnosno iznijeti detalje oko privođenja maloljetnika i njegovog zdravstvenog stanja. Naravno, ne bi škodilo ni prikazivanje snimke što se događalo u policiji, kao što se to radi u nekim zemljama, ali i snimke noćne tučnjave maloljetnika na središnjem varaždinskom trgu, koju smo zatražili od Grada Varaždina.

To što je posrijedi maloljetnik ne može, odnosno ne bi smjela biti prepreka da se javnost upozna s pravom istinom, pogotovo kada taj isti maloljetnik i posebice članovi njegove obitelji iznose ozbiljne optužbe na račun institucija sustava. Naravno, to može biti otegnuta okolnost, ali se zbog nje ne bi nikako smjelo, primjerice, dostavljati informacije samo jednom mediju. To nema blage veze s transparentnošću i ispod je svake razine profesionalnosti, a to uistinu policiji ne treba.

Označeno u